BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Októbertől már nem árusítanak cigarettát az ukrán Duty Free üzletekben

Ukrajnában törvény tiltja a külkereskedelmi termékek vámmentes kereskedelmét a hadiállapot megszűnéséig vagy eltörléséig.

A cigaretta vámmentes árusításának tilalma október 1-jén lép életbe, ugyanis az ukrán elnök által aláírt törvényt késve publikálták a Holosz Ukrajini című parlamenti lapban – írja a Kárpáti Igaz Szó

Kiev,kiev/ukraine,,Summer,2015,,Duty,Free,Kiev,,Borispol
Fotó: Fariz Abasov

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy a parlament 2023. augusztus 10-én fogadta el a vonatkozó törvénytervezetet, végül augusztus 30-án Volodimir Zelenszkij államfő ratifikálta a dokumentumot.

Ukrajnában törvény tiltja a külkereskedelmi termékek vámmentes kereskedelmét és vámmentes üzletek általi értékesítését (szállítását) a hadiállapot megszűnéséig vagy eltörléséig. 2023 májusában a parlament dohánytermékek illegális forgalmával foglalkozó ideiglenes nyomozóbizottsága vámmentes jövedéki termékekkel való visszaéléseket fedezett fel. 2021-ben 48, úgynevezett Duty Free üzlet működött, a háború kitörése után számuk 15-re csökkent.

Habár a külföldre utazás sok ukrán számára a háború miatt lehetetlenné vált, 2022-ben mégis 20 millió doboz cigarettát adtak el ily módon.

A vizsgálat során megállapították, hogy a szárazföldi ellenőrző pontokon átlagosan 30-35 doboz cigarettát vásárolnak egy bizonylatra, míg a megengedett limit személyenként két doboz lenne. 

A legyártott és értékesített vámmentes cigaretták száma is több százezer csomaggal eltér.

Danilo Hetmancev, a parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának vezetője a havi bevételkiesést 1 milliárd dollárra becsüli.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.