BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Graduates of Wuhan University attend the graduation ceremony in Wuhan, in China's central Hubei province on June 20, 2023. (Photo by AFP) / China OUT

A világgazdaságot is lehúzza, hogy nem dolgoznak a kínai fiatalok

A kínai termelésre támaszkodó országoknak és vállalatoknak súlyos károkat okozhat a munkanélküliségi válság.

A kínai fiatalok munkanélkülisége soha nem látott szintre emelkedett az elemzők szerint, az ázsiai nagyhatalom termelékenységének csökkenése pedig olyan nagyobb gazdaságokra is hatással lehet, mint Németország vagy az Egyesült Államok. Peking azonban eddig nem jelezte, hogy változtatni fog a hibás politikáján – írta az Insider.

Graduates of Wuhan University attend the graduation ceremony in Wuhan, in China's central Hubei province on June 20, 2023. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: AFP

Kína gazdasága ingatag lábakon áll: a koronavírus-járvány hatásai még mindig érezhetők, az ingatlanpiac az összeomlás szélén , a kereskedelem drámaian lelassult, az ország pedig mintegy 9 ezermilliárd dollárnyi adóssággal rendelkezik.

Ezt a helyzetet Kína gigászi munkaerejének bevetésével lehetne megoldani, de itt is problémák vannak, ugyanis Peking egyszerűen nem tudja munkára bírnia a fiatalokat.

A 16 és 24 év közötti fiatalok munkanélküliségi rátája 2023 májusára rekordmagasra, 21,3 százalékra nőtt.

A májusi, kellemetlenül magas számok nyomán a kínai kormány bejelentette, hogy többé nem teszi közzé ezeket az adatokat, mivel Nemzeti Statisztikai Hivatal szóvivője szerint a gyűjtéséhez használt felméréseket „tovább kell fejleszteni és optimalizálni”.

Azonban ezt sokan egy átlátszó hazugságnak nevezték, a kínai lakosság és a gazdasági elemzők pedig egyaránt úgy gondolják, hogy a statisztikák azóta tovább romlottak, amit Peking nem mer beismerni.

Annyira kiégnek a munkában a kínaiak, hogy inkább hazamennek főállású gyereknek a szüleikhez

Egyre súlyosabb méreteket ölt Kínában is a túlhajszoltság, nem csoda, hogy sokan inkább szüneteltetik, sőt, esetleg végleg feladják a karrierjüket, és visszaköltöznek a családi fészkekbe, hogy cserébe semmit se kelljen csinálniuk.

Ez tovább csökkentené a termelékenységet az ázsiai országban, ami a világgazdaságra is hatalmas nyomást helyezhet. Ugyanis hiába próbál meg a Nyugat elszakadni Kínától, még mindig az ott gyártott fogyasztói áruktól és szolgáltatásoktól függenek – 2022-ben például az Egyesült Államokba irányuló exportjuk 565,6 milliárd dollár volt.

A fiatalok tartós munkanélküliségének súlyos társadalmi és politikai következményei lehetnek, egy forradalmi hangulat pedig destabilizálhatja a kereskedelmet és az ellátási láncokat

– figyelmeztetett Christian Yao, a Wellingtoni Victoria Egyetem vezető oktatója.

A kínai fiatalok munkanélküliségi rátája 1 év
A kínai kormány májusban adott ki utoljára munkanélküliségi adatokat. Egyes elemzők szerint jelenleg akár az 50 százalékot is elérheti.

Mi okozza a rekordszintű munkanélküliséget?

Yao szerint a legnagyobb probléma, hogy a diplomás fiatalok túlnyomórészt a szolgáltatási szektorban, például a számítástechnikában szeretnének elhelyezkedni, nem pedig a feldolgozóiparban. Az előbbi területen azonban nincs elég szabad munkahely, az utóbbi pedig nem fizet megfelelően egy túlképzett dolgozónak.

Kevés szolgáltatói állás van, mivel a kormány szinte kizárólag a gyártásra és az építőiparra fókuszál, és elhanyagolta a magasabb képzettséget igénylő iparágakat. A jelenlegi helyzet kizárólag Peking rossz politikájának az eredménye

– Benn Steil, a Council on Foreign Relations vezető munkatársa és a nemzetközi gazdaságért felelős igazgatója.

A világjárvány idején a kormány nem tett erőfeszítéseket az átalakuló munkaerőpiac kiszolgálására, a zéró Covid-politika három évig tartó lezárásai pedig nemcsak gazdasági, hanem társadalmi károkat is okoztak, és sok fiatalnak megingott a bizalma a rendszerben.

Kínában is hasonló helyzet alakulhat ki, mint Japánban a 90-es években: az „elveszett évtized” irányvesztéshez, kiábrándultsághoz és az álláskeresők csökkenéséhez vezetett a fiatalok körében, amely nemcsak a belső, hanem a nemzetközi piacon is károkat okozott. Az elemzői előrejelzések azonban sokkal negatívabbak Kínával szemben, és az ország kereskedelmi súlya miatt a válság globális hatásai is súlyosabbak lesznek.

Ha pedig a kínai fiatalok nem kapnak produktív lehetőségeket az országban, az tömeges kivándorlást robbanthat ki, tovább rombolva az ország gazdasági fejlődésének a lehetőségeit.

 

Hatalmas a munkanélküliség a kínai fiatalok körében, mert nincs a diplomájuknak megfelelő munka az országban

Évente majdnem tízmillió kínai fiatal fejezi be az egyetemi tanulmányait, ám nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A 16–24 év közötti korcsoportban a munkanélküliség több mint 20 százalékos. A probléma az, hogy egyre többen lépnek be Kínában a felsőoktatásba, viszont az országban nem bővül a magasabb végzettséget igénylő munkakörök száma.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.