BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb negatív számokat produkált a cseh gazdaság

Csehország júliusi és augusztusi mutatói alapján esélyes, hogy a harmadik negyedévben zsugorodott a gazdaság. Az ipari termelés visszaesése a következő hónapokban is kitarthat.

A cseh ipari termelés augusztusban már a második egymást követő hónapban csökkent. A statisztikai hivatal hétfőn nyilvánosságra hozott adatai alapján a kibocsátás 1,7 százalékkal, az új megrendelések pedig 4,2 százalékkal csökkentek éves szinten. A júliusi adatok 2,8, illetve 3 százalékos visszaesést mutattak.

Mlada,Boleslav,,Czech,Republic,-,April,16:,Skoda,Auto,Celebrates
Csökkent a cseh ipari termelés augusztusban is, ám a járműszektor nélkül még nagyobbat koppant volna a gazdaság.
Fotó: Shutterstock

Habár a szeptemberi adatot még nem tudni, a júliusi és az augusztusi kibocsátás csökkenése azt jelzi, hogy a cseh gazdaság a harmadik negyedévben zsugorodhatott. Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom is csökkent, 2,8 százalékkal a 8,5 százalékos infláció mellett.

Az új megrendelések visszaesése pedig mutatja, hogy bruttó hazai termék csökkenése a következő hónapokban is kitart.

A Reuters elemzői konszenzusa 2,8 százalékos visszaesést várt a naptárhatással kiigazított kibocsátásban. A kisebb csökkenés főként az autószektor aktivitásának köszönhető, mivel az ágazatban jellemzők a nagyobb időtávú megrendelések. Az autóipar azonban pont a magas bázishatás miatt az év további részében várhatóan már nem húzza fel a gazdasági számokat.

 

Az S&P globális beszerzés-menedzserindexe alapján a cseh gyári aktivitás szeptemberben is mérséklődött, a megrendelések és kibocsátás csökkenése miatt többeket elbocsátottak. Ráadásul a termelésnek az sem tett jót, hogy az országban berobbant a Covid–19-járvány. A cseh jegybank a gazdaság idei stagnálására számít.

A szakadék széléről rántotta vissza a cseh gazdaságot a felfedezett lítiumlelőhely

A cseh gazdaság motorja lehet a német határon elterülő Érchegység alatt felfedezett lítiumlelőhely. Prága kiépíti a teljes infrastruktúrát a nyersanyag kitermeléséhez és feldolgozásához. Az értékes alkálifémet nem exportra szánják, hanem a teljes feldolgozást, illetve az elektromos autókhoz nélkülözhetetlen akkumulátorok gyártását is belföldön képzelik el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.