BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozódik a feszültség, Erdogan nekiment az EU-nak: Ankara nem hagyja törölni a palesztinokat a történelemből – és a térképről sem

A Gázai övezetnek mindenképpen részét kell képeznie majd egy független, szuverén palesztin államnak, miután véget ér a palesztin Hamász és Izrael közötti háború. Ankara pedig nem fog támogatni olyan megoldásokat, amelyek révén törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből – jelentette ki a török államfő. Recep Tayyip Erdogan szerint az Európai Unió nem tudott korrekt módon viszonyulni a jelenlegi gázai helyzethez.

Ankara nem fog támogatni olyan megoldásokat, amelyek révén „fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből”, a Gázai övezetnek pedig mindenképpen részét kell képeznie majd egy független, szuverén palesztin államnak, miután véget ér a palesztin Hamász és Izrael közötti háború – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő újságírók előtt a török média szombati jelentése szerint.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan
Fotó: Muhammed Selim Korkutata

Az Európai Unió nem tudott korrekt módon viszonyulni a jelenlegi gázai helyzethez Erdogan véleménye szerint, s ennek következtében „mélyen megrendült a bizalma az unióban”. Úgy gondolja, az európai országok azért állnak Izrael mellé, mert úgy érzik, „adósságuk” van a holokauszt miatt.
A török államfő pénteken Kazahsztánból hazafelé tartva, a repülőgépen beszélgetett újságírókkal. Ismét kitért arra a fogadkozására, hogy megszakít minden kapcsolatot Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel az izraeli hadsereg gázai övezeti hadműveletei miatt.

Netanjahu már nem olyan ember, akivel mi tárgyalni tudnánk

– jelentette ki Erdogan. Hozzátette azt is, hogy nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról Izraellel, mert a teljes szakítás szerinte a nemzetközi diplomáciában lehetetlen volna.
A török államfő elmondta: Ibrahim Kalin, a török hírszerzés vezetője folyamatosan egyeztet az izraeli hatóságokkal és a palesztin Hamász vezetőivel is annak érdekében, hogy véget vethessenek a háborúnak. Erdogan arról beszélt, hogy elsődlegesen Netanjahu felelős a vérontásért, aki ráadásul „már elvesztette saját állampolgárainak a támogatását is”.

Az iráni elnök, Ebrahim Raiszi november végén Törökországba látogat, hogy a gázai helyzetről egyeztessen.

A török elnök kiemelte, hogy az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) közelgő rijádi csúcstalálkozóján meg fogják vitatni, miként tudnák kieszközölni tűzszünetet a Gázai övezetben.

Palestinians search through the rubble of a collapsed building searching for survivors and victims following the Israeli bombardment of Khan Yunis in the southern Gaza Strip on November 4 , 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Fotó: Mahmud Hams / AFP

Erdogan kitért arra is, hogy amennyire csak lehetséges, igyekszik előmozdítani a svéd NATO-csatlakozás parlamenti ratifikációját, de megjegyezte, hogy Stockholm szerinte még mindig nem tette meg a szükséges lépéseket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár fegyveres szervezet svédországi tevékenységével kapcsolatban.

A török külügyminisztérium közben szombaton bejelentette: Törökország konzultációra hazarendelte tel-avivi nagykövetét tiltakozásul a Gázai övezetben élő civilek folytatódó izraeli bombázása következtében kialakult „humanitárius tragédia” miatt. A külügyi tárca közleményében kifogásolta, hogy Izrael saját döntésének igazolása érdekében nem hajlandó meghallani azokat a hangokat, amelyek tűzszünetet és a humanitárius segélyek akadálytalan célba jutását szorgalmazzák.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.