Petr Fiala cseh miniszterelnök Münchenben demonstratív bevásárlást tartott, ezzel akarta felhívni a figyelmet arra, hogy a multik olcsóbban adják a termékeiket Németországban, mint Csehországban. Két különböző szupermarketbe is ellátogatott, hogy bizonyítsa állítását – számol be a 444.

Czech And Polish Prime Ministers Meet In Katowice, Poland
Fotó: AFP

A cseh miniszterelnök bevásárlókörútján paradicsomot, tejet, tojást, csokit, vajat, péksüteményt, Nutellát és kólát vett, majd arra mutatott rá, hogy a termékek olcsóbbak, mint Csehországban. Három terméket külön is kiemelt:

a kólát és a Heinz ketchupot azért, mert ugyan látszólag drágábbak voltak, mint Csehországban, valójában ennek az volt az oka, hogy nagyobb kiszerelésben árulják őket Németországban.

Reménykeltő itthon is: két éve nem voltak ilyen olcsók az élelmiszerek a világban

Az ENSZ élelmezésügyi hivatalának  (FAO)a világpiaci árindexe októberben több mint két éve a legalacsonyabb szintre zuhant a cukor, a gabona, a növényi olajok és a hús árának csökkenése miatt. A FAO árindexe októberben 120,6 pontra csökkent, 2021 márciusa óta ez volt a legalacsonyabb szint.

A leglátványosabb különbség a Nutellánál volt, ugyanis a német kiszerelés nemcsak nagyobb, hanem jóval olcsóbb is volt, mint a cseh. Fiala a videó végén azt mondta, szeretné, ha a multik nyilvánosan adnának magyarázatot ezekre az anomáliákra.