BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
gazdasági sokkterápia

Sokkterápia vagy összeomlás: szexoktatótól várja a döntést Argentína

A héten ismerteti költségvetési terveit az új argentin elnök. A kampány alatt bejelentett gazdasági sokkterápia fájni fog, de a szakértők szerint bármi jobb a lassú halálnál.

Bár az argentin lakosság aggódva vár a frissen megválasztott Javier Milei elnök által ígért „gazdasági sokkterápiára”, a piac és a befektetők lelkesek, és azt remélik, hogy a jobboldali politikus terve végre újjáéleszti a válságba süllyedt országot – írta a Reuters.

gazdasági sokkterápia
Milei a „gazdasági sokkterápiával” egyszerre kezelné a válság legtöbb alapproblémáját.
Fotó: AFP

Milei politikai pályafutása előtt rockzenész, szexoktató és médiakommentátor is volt, a kampánya alatt pedig láncfűrésszel, színes jelmezekkel és botrányos szlogenekkel nyerte meg a választókat. A piac most azt reméli, hogy az 53 éves közgazdász az elnöki székben is megtartja a radikális viselkedését, és keményen fel fogja rázni az argentin gazdaságot, amely évtizedek óta zuhanórepülésben van.

150 százalékos infláció, az elmúlt húsz év legsúlyosabb gazdasági válsága, üres államkincstár és bizonytalan befektetői környezet – az argentin elnök nincs irigylésre méltó helyzetben.

Óriási kihívások előtt állunk, és sok nehéz döntést kell meghoznunk, amelyek rövid távon fájni fognak. De ígérem, hogy ki fogunk mászni ebből a szakadékból

– mondta a beiktatását követő beszédében Milei. A kampánya során az állami kiadások csökkentését és a költségvetési hiány felszámolását ígérte egy „gazdasági sokkterápia” végrehajtásával, és látszólag tartja is magát ehhez a tervhez.

A jegybank megszüntetését ígérő jelölt győzött Argentínában – a tőzsde pozitívan reagált

Javier Milei a jegybank megszüntetését ígérte, és azt javasolta, hogy a nemzeti valutát a dollárral váltsák fel. Az argentin tőzsde erősödéssel indította a napot.

Az argentin piac és a külföldi befektetők is pozitívan reagáltak a győzelmére, a részvények és a kötvények pedig hetek óta magasan mozognak. Az elemzők szerint azonban ennek fenntartásához és a stabil bizalom megteremtéséhez minél előbb be kell vezetni az új költségvetési tervet és a strukturális reformokat, amelyek végrehajtásával remélhetőleg fel tudják támasztani az argentin gazdaságot.

Milei és Luis Caputo gazdasági miniszter várhatóan a hét elején jelenti be az új intézkedéscsomagot, a befektetők pedig a peso leértékelésére számítanak, amelyet most a valuta-ellenőrzés, az állami kiadások csökkentése és a lehetséges privatizációk tartanak kordában.

Az új kormány számára kulcsfontosságú lesz a bizalom gyors felélesztése. Társadalmi és törvényhozói támogatásra van szükségük, tekintettel az előttük álló gazdasági fájdalmakra és az infláció növekedésére, még ha azok átmenetiek is

– írta Gustavo Ber közgazdász, aki szerint a makrogazdasági kép jelenleg nem is lehetne rosszabb.

A baloldali peronista kormányok alatt az argentin gazdaság romba dőlt – vajon egy jobboldali libertariánus elnök vissza tudja rátani a szakadék széléről?
Fotó: AFP

 

Mit érintene a gazdasági sokkterápia?

Milei reformjainak egyszerre több problémát is orvosolniuk kell, miközben az ingatag, válságos gazdaságot is egyensúlyban kell tartaniuk. Többek között

  • helyre kell állítani a kimerült jegybanki tartalékokat, amelyek az elemzők becslése szerint nettó tízmilliárd dolláros mínuszban vannak;
  • enyhíteni kell a fenyegető recesszión;
  • le kell csökkenteni a 40 százalékos szegénységet;
  • valamint fel kell újítani a Nemzetközi Valutaalap 44 milliárd dolláros, kudarcba fulladt programját.

Erős és radikális gazdasági programra van szükség, amelynek egyszerre egy sor ügyet kell kezelnie. A várható, átmeneti fájdalmak mellett pedig a fiatal kormánynak arról is meg kell győznie a piacot és a lakosságot, hogy nem csúszik ki a kezükből az irányítás

– olvasható a Moran Stanley múlt heti jelentésében.

A szappanoperának vége, Milei elnöktől tetteket várnak – Orbán Viktor Argentínába utazott

Az új argentin elnök azt ígéri, hogy már a héten hozzálát az ország súlyos gazdasági problémáinak orvoslásához. Orbán Viktor Argentínába utazott, hogy vasárnap részt vegyen Javier Milei beiktatásán, akinek az egyik feladata az lesz, hogy megfékezze a bőven száz százalék felett robogó éves inflációt.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.