BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Zhongrong Trust Offices in Beijing As China Finance Giant's Missed Payments Alarm Regulators, Market

Megkezdődött az egyik legnagyobb kínai vagyonkezelő csődeljárása

Az 1995-ben alapított, pekingi székhelyű Zhongzhi az évek alatt olyan kiterjedt birodalommá nőtte ki magát, amely csúcspontján több mint ezermilliárd jüannyi eszközzel rendelkezett, most azonban nem tudja az adósságát visszafizetni. Csődje rossz fényt vet az árnyékbanki rendszerre, és fájdalmas következményekkel járhat az alaposan megtépázott kínai ingatlanpiacra is.

A novemberben csődöt jelentő kínai árnyékbank, a Zhongzhi közölte, hogy nem képes visszafizetni adósságait – áll az üggyel foglalkozó pekingi bíróság pénteki közleményében a Bloomberg szerint. A vállalat két hónappal ezelőtt levelet küldött a befektetőknek, amelyben elismerte, hogy a 64,3 milliárd dollár kötelezettségével szemben a cég kevesebb mint 28 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik.

Zhongrong Trust Offices in Beijing As China Finance Giant's Missed Payments Alarm Regulators, Market
Egyes források szerint a Zhongzhi székházában nagy volt a káosz a csőd előtt.
 Fotó: Bloomberg

A vagyonkezelő problémáira már a nyáron fény derült, csupán a gondok kiterjedésének mértéke nem volt nyilvánvaló a szakértők számára: a Zhongzhi egyik leányvállalata július közepén ugyanis késedelmesen tudott csak kifizetni több tartozást, felhívva ezzel magára mind a felügyelet, mind a versenytársak figyelmét.

Csődje rossz fényt vet az árnyékbanki rendszerre: ezek a legalitás határán működő pénzintézetek ugyanis – a Zhongzhihoz hasonlóan – rendre magas hozamokat ígérnek a befektetőknek, amelyek teljesítése érdekében kockázatos ügyletekbe fektetnek be. Ezek a befektetések azonban nem mindig sülnek el jól, ilyenkor a befektetők bukják a pénzüket. Ezt most a Zhongzhi ügyfelei is a saját bőrükön tapasztalják meg.

Egyes elemzői számítások alapján a legjobb forgatókönyv szerint legfeljebb 14 milliárd dollárt tudnak visszaszerezni a jogászok a bírósági ügy lezárultáig, mások azonban pesszimistábbak, és bőven tízmilliárd dollár alatti összegekkel számolnak. A bírósági eljárások ugyanis rendkívül költségesek, bonyolultak és lassúak is.

A fizetésképtelenné vált alapok eszközállományát átlagosan 70 százalékos diszkont mellett tudják értékesíteni az eljáró szakértők, így a különböző költségek és díjak levonását követően a befektetők legfeljebb befektetett vagyonuk 13 százalékát kaphatják majd vissza az elemzők számításai szerint. Az biztosan kijelenthető, hogy többéves, de akár évtizedes jogi csatározás is következhet a jövőben.

A Zhongzhi bedőlése fájdalmas következményekkel járhat nemcsak a saját befektetőire, de az alaposan megtépázott kínai ingatlanpiacra nézve is, melynek a cég fontos vállalati befektetője volt, és amelynek látványos mélyrepülése nagymértékben járult hozzá ahhoz, hogy a cég befektetései elértéktelenedjenek, és még akár az áron aluli értékesítésük se menjen zökkenőmentesen. 

Az ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a vállalat hitelezői többnyire inkább tehetős magánszemélyek voltak, nem pedig intézmények, ez tompíthatja a pénzügyi rendszerre gyakorolt közvetlen hatást. Ám ez nem akadályozta meg a kínai hatóságokat abban, hogy büntetőeljárást indítsanak az ügyben. A csődig hosszú utat tett meg az árnyékbank: az 1995-ben alapított, pekingi székhelyű Zhongzhi az évek alatt olyan kiterjedt birodalommá nőtte ki magát, 

amely csúcspontján több mint ezermilliárd jüannyi eszközzel rendelkezett.

A csoport hat engedélyezett pénzintézetben, köztük a Zhongrong Internationalban rendelkezik részesedéssel. Emellett számos tőzsdén jegyzett cégben is ellenőrző részesedést szerzett a félvezetőktől az egészségügyig és a fogyasztásig terjedő ágazatokban.

Csődhullám söpör végig Amerikán

A magas banki kamatok, a szigorúbb hitelezési előírások és a pandémia idejéből származó háttérintézkedések folyamatos kifutása miatt 18 százalékkal emelkedett tavaly a bejelentett amerikai csődök száma, de a fizetésképtelenségi ügyek száma így is jóval a koronavírus-járvány kitörése előtti szint alatt maradt. Az előrejelzések szerint a helyzet idén sem lesz jobb, tovább nő a fizetésképtelenség.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.