BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvonná a magyarok szavazati jogát egy képviselőcsoport Brüsszelben – hazai politikusok is támogatják

Ismét a magyar jogállamiság helyzete kerül terítékre az Európai Parlamentben: több képviselőcsoport szeretné, hogy vizsgálják meg az Európai Bizottság határozatát, amelyben a Magyarországnak szánt uniós források feloldásáról döntöttek. A csoport pert fontolgat az intézmény ellen a döntés miatt. A Cseh Katalin momentumos EP-képviselő által támogatott javaslat egyik pontja, hogy az uniós vezetők döntsenek az ország szavazati jogának megvonásáról.

A Magyarországnak járó források feloldását elmarasztaló, a folyósítás leállítását követelő határozatot vitatnak meg az európai parlamenti képviselők, csütörtökön pedig a szavazást is megtartják – írta az Euractiv.

Fotó: AFP

Mint megírtuk, december 13-án az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja a Magyarországnak járó pénzek egy részének folyósítását, elismerve, hogy megfelelőnek tartja az Országgyűlés által májusban elfogadott igazságügyi reformcsomagot.

A döntés értelmében a kohéziós alapból szabadul fel 10,2 milliárd euró, amelyet a magyar igazságügyi rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt tartottak vissza.

A szocialistákból, zöldekből, jobbközépen állókból, liberális és baloldali képviselőkből tömörülő csoport várhatóan csütörtökön terjeszti be javaslatát az Európai Parlamentnek.

Jobb később, mint soha – reagált Orbán Viktor az Európai Bizottság döntésére

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy nincs összefüggés a pénzeszközök feloldása és Ukrajna védelmi finanszírozása vagy az uniós csatlakozási tárgyalások között.

Ursula von der Leyen hagyta magát megzsarolni Orbán Viktor által, és átengedte az adófizetők 10,2 milliárd forintját Magyarországnak az országban uralkodó hatalmas korrupció ellenére. Megtámadjuk ezt a döntést az Európai Bíróság előtt

– mondta Moritz Körner, a liberális Renew európai parlamenti képviselője az Euractivnak. 

A Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője és Körner által vezetett pártcsalád dönt arról, hogy szorgalmazzon-e egy olyan módosító indítványt, amely Von der Leyen ellen bizalmatlansági indítványt kezdeményezne, ha újabb uniós forrásokat oldanának fel Magyarország számára. A javaslat egyik pontjában azt írják, hogy

az uniós vezetők döntsenek az ország szavazati jogának megvonásáról. 

A határozati javaslat nem más, mint politikai állásfoglalás: elfogadása esetén sem lenne jogilag kötelező érvényű az Európai Bizottságra nézve.

Ursula von der Leyen: az unió továbbra sem adja oda a Magyarországnak járó 20 milliárd eurót

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy minden eszközzel megvédik az Európai Unió értékeit és pénzügyi érdekeit. A magyar források teljes felszabadítását „az LMBT-jogokkal, a tudományos szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályok” miatt késleltetik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.