A VW ellen benyújtott két kereset arra alapoz, hogy a tűz egy Porsche lítium-ion akkumulátorából eredt. Az egyik ⁠⁠keresetet a Porsche ⁠⁠székhelye szerinti stuttgarti bíróságon nyújtották be. A törvényszék szóvivője szerint a pert fél tucat felperes indította, köztük a Mitsui OSK Lines Ltd. (MOL), az elsüllyedt hajó üzemeltetője és az Allianz, a hajó egyik biztosítója.          

This undated handout image released on March 1, 2022 by Marinha Portuguesa (Portuguese Navy) shows the merchant ship Felicity Ace adrift after a fire broke out on board on February 16 off the Portuguese coast. A freighter carrying thousands of luxury vehicles which caught fire almost two weeks ago off the Azores archipelago, got shipwrecked on March 1, 2022, the Portuguese Navy announced. (Photo by Handout / Portuguese Navy / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PORTUGUESE NAVY-MARINHA PORTUGUESA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A Felicity Ace irányíthatatlanul hánykolódik az óceánon, se a hajót, se a rakományát nem lehetett megmenteni.
 Fotó: AFP

Az egy éve a ⁠⁠braunschweigi bíróság asztalán lévő ügy tárgyalását a közelmúltban szüneteltették, mert esély látszott arra, hogy a kárigényt a felek peren kívüli eljárásban rendezni tudják. Megegyezésre egyre kevesebb az esély, úgyhogy mindkét ügy tárgyalása várhatóan folytatódik, a ⁠⁠bíróság szóvivője szerint még ebben a hónapban kitűzik a tárgyalási napokat.                                                                      

A Bloomberg kérdésére a Volkswagen megerősítette a kereset tényét, de részleteket nem árult el, mint ahogyan sem a  Mitsui, sem az Allianz nem válaszolt. A panamai lobogó alatt közlekedő Felicity Ace két éve az Azori-szigetek közelében gyulladt ki, a legénységet kimentették. Ugyanakkor a fedélzeten lévő 3965 darab, az amerikai piacra exportált luxusautó megsemmisült, és hullámsírban nyugszik az óceán fenekén.     

Egy kockázatmodellező cég szerint 155 millió dollár veszteség érte a Volkswagent. 

A felperesek azt állítják, hogy az autógyártó nem tájékoztatta őket megfelelően a tűzveszélyről, és a szükséges biztonsági intézkedésekről. A keresetet eddig nem vizsgálták érdemben, ugyanis a felek eddig azon vitatkoztak, hogy mekkora biztosítékot kell letenni, mielőtt érdemben elkezdik tárgyalni az ügyet.