BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikaiak azt hiszik, recesszióban van a gazdaság

Rossz hír Joe Bidennek hat hónappal az elnökválasztás előtt.

Az amerikaiak több mint fele azt hiszi, hogy recesszióban van a világ legnagyobb gazdasága, pedig a GDP nőtt az elmúlt pár évben – derült egy egy friss közvélemény-kutatás eredményéből.

SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 02: A homeless man is seen on a sidewalk in Financial District of San Francisco, California, United States on September 2, 2023. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Az amerikaiak a gazdasági sikereket nem, csak a magas inflációt és megélhetési költségeket érzik / Fotó: AFP

A The Guardian és a Harris közös felmérése szerint a megkérdezettek 56 százaléka hiszi, hogy recesszió van, és 

58 százaléka gondolja úgy, hogy Joe Biden elnök a felelős a gazdaság visszaeséséért.

Akkor van recesszió, ha a GDP legalább egymást követő két negyedévben zsugorodik, ami az Egyesült Államok esetében egyértelműen nem igaz – emlékeztetett a felmérésről beszámolva a CNBC.

A GDP az első negyedévben 1,6 százalékkal bővült. Igaz, ez lassabb a 2023 utolsó három hónapjában mért 3,3 százaléknál, de messze van a recessziótól. Ellenkezőleg, az amerikai gazdaság növekedési üteme meghaladja a többi fejlett ipari államét.

Amerikáé a legjobb gazdaság a világon

– dicsekedett Biden áprilisban az NBC-nek.

A mostani felmérés azonban ismét megerősíti, milyen szakadék tátong a gazdasági adatok és az emberek érzései között, és ez rossz hír Bidennek hat hónappal az elnökválasztás előtt.

A kampánya próbálja eladni a választóknak Biden gazdasági sikereit, de utóbbiak csak a makacsul magas inflációt és megélhetési költségeket érzik a bőrükön.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.