BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa is beszáll az űrversenybe

Az Európai Űrügynökség a NASA 2006-ban indított programját másolja, ám jóval kevesebb pénzzel. Kérdés tehát, hogy a kontinens valóban képes lesz-e versenyképessé válni az űrkutatásban.

A magánszektorból érkező cégek támogatásával másolná le a NASA és a SpaceX sikerét az Európai Űrügynökség (ESA), mely két vállalat számára ad egyenként 25 millió eurós támogatást.

A handout picture released by the European Space Agency (ESA) on June 27, 2010 at the Arianespace launch site in Kourou, French Guiana shows the launch of an Ariane 5 rocket the day before at 6:41 pm (2141 GMT). It successfully placed two satellites in orbit, after twice delaying the launch for technical reasons this week. Riyadh-based communications operator Arabsat's 4.9-tonne satellite, made by Astrium and Thales Alenia Space, separated 26 minutes and 39 seconds after the launch while the South Korean satellite separated 32 minutes later.  AFP PHOTO / ESA / P.BAUDON (Photo by P. BAUDON / ESA / AFP) űrkutatás, európai űrügynökség
Fotó: AFP

A három éve alapított francia-német űrkutatási startup, a The Exploration Company és a francia-olasz űrkutatási beszállító Thales Alenia Space több másik cég elől nyerte el a pályázatot, melynek keretében 2028-ig kell létrehozniuk kereskedelmi szempontból is életképes űrszállítmányozási vállalkozást, amely lehetővé teszi az alacsony Föld körüli pályán található Nemzetközi Űrállomás (ISS) és más célpontok elérését. 

A következő körös finanszírozásról pedig az ESA jövő évi miniszteri találkozóján születhet döntés.

Működik-e Európában az amerikai modell?

A pályázatok kihirdetése az ESA első konkrét lépését jelzi a magánszektort bevonó amerikai modell lemásolásában, melynek során Elon Musk cége előbb fejlesztési pénzeket, aztán pedig fix áras szerződést nyert el az amerikai űrkutatási hivataltól. Mára pedig az ISS-re induló rakományok és űrhajósok egyik legfontosabb szállítójává vált – jegyzi meg a Financial Times.

Az ESA reméli, hogy a nyertes pályázók által kifejlesztett űrhajók a rakomány mellett akár emberek űrbe küldését vagy a Hold elérését is lehetővé teszik majd. A lemásolt amerikai stratégiát egyébként a NASA 2006-ban indította el, ráadásul jóval nagyobb összeggel. A NASA ugyanis az első körben több mint 400 millió dollárt osztott szét két vállalat között, melyek közül az egyik a SpaceX volt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.