BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai jegybank is beállt a sorba

A kamatok csökkentése és alacsonyan tartása illeszkedik a globális trendbe. A várakozásoknak megfelelőn a kínai jegybank is szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat.

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.

Kína, kínai
A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat / Fotó: Shutterstock

Az ötéves kamat tavaly június óta februárban változott először, az addigi 4,20 százalékról 3,95 százalékra. Az egyéves kamat 2022 augusztusa óta kétszer módosult, tavaly júniusban 3,65 százalékról 3,55 százalékra, majd augusztusban a jelenleg is érvényes 3,45 százalékra.

A kínai központi bank még hétfőn szinten tartotta középtávú likviditási hiteleinek (MLF) 1,8 százalékos kamatát, amelyet utoljára tavaly augusztusban csökkentett, akkor 10 bázisponttal. Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábat.

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. Az ötéves kamatláb közvetlenül befolyásolja a jelzáloghitelek költségét, az éves kamatláb pedig az összes többi hitelét.

A kínai jegybank mostani döntése illeszkedik a globális trendbe, az elmúlt hónapokban a központi bankok többsége szintén vágott az irányadó kamatlábon. Az Európai Központi Bank már megkezdte a kamatcsökkentést, a Fed még nem, de az elemzők szerint hamarosan erre is sok kerülhet. Magyarországon az MNB keddi döntése akár már a kamatcsökkentési ciklus végét is jelentheti.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.