BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A street scene in Covent Garden , London, Uk Europe brit lakásválság

Egy Londonnyi házat kéne felhúzni a brit lakásválság megoldására

A fejlesztők és a helyi önkormányzatok nem tudnak lépést tartani a beözönlő migránsokkal. A brit lakásválság pedig nem lesz egyedi eset, ha Európa népességnövekedését a tömeges bevándorlás fűti.

A brit lakásválság olyannyira kiéleződött, hogy az Egyesült Királyság következő kormányának egy második Londont kellene felépítenie, hogy pótolja az öt évtizede tartó, alacsony szintű házépítés okozta hiányt.

A street scene in Covent Garden , London, Uk Europe brit lakásválság
A tömeges migráció okozta brit lakásválság súlya alatt összeroppannak a fiatalabb generációk / Fotó: robertharding via AFP

A Bloomberg elemzése az újonnan felépített házak számából és a népességnővekedésből azt mutatja, hogy a Nagy-Britannia egyes részein 2011 és 2021 között minden 10 új lakosra mindössze csak egy lakás jutott. Ez a hiány a fő tényező, amely az országban a második világháború óta a legsúlyosabb lakhatási válsághoz vezetett.

Ez a közelgő választások döntő problémája lehet: mind Rishi Sunak miniszterelnök konzervatívjai, mind Keir Starmer munkáspárti ellenzéke az 1970-es évek óta nem látott ütemű építkezést ígér. De még az ilyen ütemű munkához is 14 évre lenne szükség a hiány felszámolásához, a tervezésre és a földhasználatra vonatkozó szabályok teljes megreformálásáról nem is beszélve.

A hiányzó lakások száma olyan masszív lett, hogy egy London méretű város felépítésére lenne szükség, ám a helyzet évről évre csak romlani fog, ha a kormány nem tesz semmit az ügyben 

– figyelmeztetett Paul Swinney, a Centre for Cities, egy független kutatócsoport politikai és kutatási igazgatója.

A lakásépítésekre vonatkozó hivatalos adatok és a Centre for Cities jelentése azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság lakásállománya körülbelül egyötödével nagyobb lenne, további 4,3 millió lakással, ha az építkezések az 1977-es bevándorlási és építkezési trendekkel lépést tartottak volna. A hiányzó lakások száma még a fővárosban már meglévő 3,8 millió lakásnál is nagyobb, ami hangsúlyozza, hogy a következő kormány előtt álló feladat óriási méretűre duzzadt.

A brit miniszterelnök Ruandába telepítené az illegális migránsokat

A bevándorlás, az egészségügy, az adórendszer és a megélhetés állt Rishi Sunak konzervatív párti brit kormányfő és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer kedd este tartott első televíziós választási vitájának középpontjában.

A fejlesztők csaknem öt évtizede nem tudnak lépést tartani a migrációval, vagy Európa más gazdag országaival, a lakáshiány pedig főleg a fiatal brit szavazók életét nehezítik meg, akik egyre nehezebben tudnak otthont találni maguknak.

Az átlagos lakásárak Nagy-Britanniában csaknem 70 százalékkal emelkedtek azóta, hogy a konzervatívok 2010-ben hivatalba léptek. A YouGov közvélemény-kutató cég szerint

Ez a brit politika jobboldalán is dühöt váltott ki, Nigel Farage Reform Pártja pedig rámutatott a növekvő bevándorlás és a lakáshiány közötti összefüggésre.

Bárki is nyeri a választásokat, azt csak a lakhatási válság megoldására tett ígéretekkel teheti, ennek megoldása pedig egy soha nem látott támogatási rendszer és általános reformok végrehajtása lesz. Nagyon nehéz idők előtt állunk 

– kommentálta a jelentést Kate Barker, a Bank of England volt törvényhozója, aki Tony Blair kormányának lakásépítési felülvizsgálatát vezette.

brit lakásválság
A fejlesztők és a helyi önkormányzatok sem tudnak lépést tartani a migrációs nyomással / Fotó: AFP

A válság csak fokozódik, mivel a népességnövekedés az 1940-es évek óta a legmeredekebb ütemben haladta meg a lakásépítések ütemét, hála a meredeken növekvő migrációnak, amely egyébként is túlterheli az államkasszát.

A lakhatási problémák leginkább a legnagyobb városokban, például Londonban és Leicesterben érezhetőek, ahol magas a bevándorlás, az építkezések pedig gyengék a drága árak és az nehezen járható bürokrácia miatt.

Leicester, a közép-angliai egykori iparváros népessége a 2021-ig tartó évtizedben 11,7 százalékkal nőtt, és ennek nagy részét a külföldről érkezők tették ki. Majdnem egy évszázaddal ezelőtt Leicester a textiliparának köszönhetően Európa második leggazdagabb városa volt - most a város önkormányzata közölte, hogy 18 hónapon belül gyakorlatilag csődbe fog menni, mivel a növekvő bérleti díjak és az alacsonyabb jövedelműek lakhatásának hiánya az egész városra kiterjedő lakáshiányhoz és a hajléktalanság növekedéséhez vezetett.

A helyi tanács, amely szerint a korábbi kormányzati megszorítások miatt kénytelen volt felére csökkenteni egyes szolgáltatások kiadásait, nem tudott minden jogosultnak lakást biztosítani. De már két évvel ezelőtt is válsághelyzetet kellett hirdetnie, amikor az állami lakásokra várakozók listája meghaladta a hatezer családot.

London retteg, a gazdaságot is magával ránthatja a brit lakásválság

A lakáshiány eddig még megakadályozta a nagyobb visszaesést, 2024-ben azonban akár még árcsökkenésre is lehet számítani a brit ingatlanpiacon.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.