BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszerűbb lesz német állampolgársághoz jutni mától

Németország lakosságának 14 százaléka nem német állampolgár, ezen változtatna a kormány. A jobboldali ellenzék szerint ez leértékeli a német útlevelet.

Egyszerűbbé válik csütörtöktől a német állampolgárság megszerzése, sőt, mostantól a kettős vagy többes állampolgárság megszerzése is engedélyezett lesz általánosságban is, nem csupán az eddigi kivételezettek – az Európai Unió és Svájc állampolgárai, valamint a különleges nehézségekkel küzdők – számára.

német állampolgárság
Fotó: Marijan Murat / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint a lépés végre igazságot tesz a sokszínű német társadalom számára, és az ország végre elismeri azok életútját és eredményeit, akik rég vándoroltak be az országba, és segítették az előremozdítását is – írja a Deutsche Welle.

Sok bevándorló él Németországban

Németország lakosságának mintegy 14 százaléka nem rendelkezik német állampolgársággal, miközben 2022-ben 168 545 fő kapott német állampolgárságot, ami mindössze alig több, mint 3 százaléka azoknak, akik legalább 10 éve Németországban élnek.

Ezek a számok várhatóan jelentősen emelkedni fognak, hiszen az állampolgársági kérelmek száma már most növekedésnek indult. Az új szabályozás a már egy ideje Németországban élő külföldieknek is újabb jogokat biztosít, és 

a kormány szerint növelni fogja a német állampolgárságot felvevők számát, illetve a bevándorlók integrációjához is hozzájárul.

Az ellenzéki kereszténydemokraták és az Alternatíva Németországnak szerint viszontr az új szabályok csökkentik a német útlevél értékét.

Szabad az út a kettős állampolgárság előtt

Az új szabályok értelmében nem kell a német állampolgárságért cserébe lemondani a korábbi állampolgárságról, az eddigi nyolc helyett már öt év után igényelhető lesz, sőt, a különleges eredmények elérői már három év után pályázhatnak az állampolgárságra.

Egyszerűbb lesz megszerezni az állampolgárságot a Németországban külföldi szülőktől született gyerekek számára, ha a szülők legalább öt éve legálisan tartózkodnak az országban, és tartózkodási engedélyük is van. 

Megszűnik az az ellentmondásos szabályozás, amely a gyerekektől 18 éves korukban várt döntést, hogy válasszanak a német és szüleik állampolgársága között.

Az úgynevezett vendégmunkás-generációra is új szabályok vonatkoznak ezentúl. Ez főként a Nyugat-Németországba az 1960-as évektől érkező törököket érinti, akiknek elég lesz szóban bizonyítani német nyelvtudásukat az állampolgárságért.

Az állampolgárságnak azonban továbbra is feltétele marad, hogy a kérelmezők el tudják magukat tartani, feltétel a demokratikus normák iránti elköteleződés, valamint a nemek közötti egyenlőség elfogadása. Az antiszemita tettek és megnyilvánulások kizáró oknak számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.