BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EKB

EKB: egy cipőben a Feddel, de a kamatcsökkentés azért tuti

A csütörtöki eurókamat-csökkentés nem lehet kérdéses. Viszont az európai infláció meglepően szorosan követi az amerikait, ami az év hátralévő részében nehéz helyzetbe hozza az EKB-t.

Az euróövezeti infláció fellendülése egyre inkább az Egyesült Államokéhoz hasonlít, ami felerősíti az aggodalmakat, hogy az Európai Központi Banknak (EKB) hasonló akadályokkal kell szembenéznie a kamatcsökkentés terén, mint amerikai társának, a Federal Reserve-nek.

EKB
Christine Lagarde, az EKB elnöke – az első kis lépés már biztos / Fotó: AFP

Bár az Atlanti-óceán két partján fontos különbségek mutatkoznak az árnövekedés mozgatórugói között – ezt az EKB tisztviselői előszeretettel hangsúlyozzák is –, közgazdászok viszont erős párhuzamokat is látnak. Az EKB irányadó kamatának csütörtökön esedékes csökkentése a rekordmagas 4 százalékról nem is kérdés, ezt jó előre beharangozták a jegybank tisztviselői. 

A Bloomberg értékelése szerint a veszélyt az jelenti, hogy az amerikaihoz hasonló makacs infláció csökkenti a későbbi gyors monetáris lazítás valószínűségét. A Fed már túl van ezen a fázison, miután a tengerentúli infláció meghaladta a várakozásokat. 

Az amerikai inflációs problémák elérhetik az európai partokat is, az EKB jól tenné, ha óvatos maradna

– mondta Carsten Brzeski, az ING makrogazdasági elemző részlegének globális vezetője. 

A húsz országot magában foglaló euróövezet májusi inflációs adatai valószínűleg meg is adták ezt a jelzést az EKB-nak, ugyanis a vártnál nagyobb mértékben, 2,6 százalékra gyorsult az árnövekedés üteme az egy évvel korábbi szinthez képest. Az inflációt a szolgáltatások árának megugrása és a bérnövekedés hajtotta. 

Az amerikai infláció négy hónappal jár az európai előtt
 

A bérnövekedés és a lakossági kereslet hajtja fel az árakat

Senki sem vitatja, hogy az infláció korábbi megugrásának hátterében eltérő okok álltak. Az Egyesült Államokban a Biden-kormány költségvetési expanziója, Európában viszont az ukrán háború kirobbanása után bekövetkező energiaválság. Vannak azonban közös tényezők is. 

Andrzej Szczepaniak, a Nomura közgazdásza szerint mindkét térségben a vártnál erősebben bővült a GDP. A gazdasági növekedést elsősorban a rekordalacsony munkanélküliség által megtámogatott bérnövekedés, a lakossági kereslet húzza, s az erős kereslet lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy emelkedő költségeiket a fogyasztókra hárítsák.

Konstantin Veit, a Pimco portfóliómenedzsere szerint az infláció globálisan „erősen korrelál”. 

Ha az USA-ról kiderül, hogy nagyobb problémája van, akkor nem valószínű, hogy az eurózónának ne lenne legalább egy kisebb problémája

– mondta. Veit kiemelte Isabel Schnabelnek, az EKB igazgatótanácsi tagjának egy 2022-es beszédét, amelyben 

az infláció „globalizálódásának” „kézzelfogható bizonyítékairól” értekezik. 

Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke áprilisban a Bloombergnek azt mondta, hogy az amerikai fogyasztói árak ragadós emelkedése „arra tanít bennünket, hogy az infláció témáját alázattal kell megközelítenünk”.

Az EKB homokba dugta a fejét

Christine Lagarde, az EKB elnöke és kollégái közül azonban többen is elbagatellizálták a problémát. 

Nem hiszem, hogy következtetéseket vonhatunk le abból a feltételezésből kiindulva, hogy a két infláció együtt mozog. A két gazdaság  nem egyforma

mondta Lagarde áprilisban. Sok elemző még mindig egyetért ezzel az értékeléssel. Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza úgy látja, az amerikai infláció oka még nincs tisztázva.  

A belföldi végső kereslet továbbra is erőteljesen növekszik. Az eurózónában a putyini sokkot nagyrészt sikerült leküzdeni, azonban a gazdaság gyengül. Ez egyértelműbb ok a mielőbbi kamatcsökkentésre

– tette hozzá. Katharine Neiss, a PGIM Fixed Income európai vezető közgazdásza úgy látja, hogy az európai inflációs kép „valamivel világosabb”, mint az amerikai. Az euróövezetben a havi simított inflációs ráták az utóbbi időben közeledtek a 2 százalékos célhoz, ellentétben az Egyesült Államokkal, ahol továbbra is forróbb a helyzet.

Azt a tényt azonban, hogy az euróövezeti infláció néhány hónapos késéssel követi az amerikai inflációt, nehéz figyelmen kívül hagyni. 

Az ING közgazdásza szerint nagy a kockázata annak, hogy ez a hasonlóság folytatódik. 

A munkaerőpiac a legjobb magyarázat a párhuzamokra, és persze az energiaárak. Mindkét esetben különbözik a szint az Egyesült Államokban és az euróövezetben, de a tendencia nem

– véli az elemző.

Részvénypiaci nyertesek és vesztesek

A múlt azt igazolja, hogy az enyhülő monetáris politika jót jelent a részvényeknek. A Goldman Sachs elemzése szerint az 1980-as évek óta az európai részvények 2 százalékkal drágultak a Fed kamatcsökkentését követő hónapban, ami nagyjából kétszerese a részvények átlagos havi teljesítményének.

Luca Paolini, a Pictet Asset Management vezető stratégája szerint az EKB lazítását már beárazta a piac, de a lélektani hatását nem lehet figyelmen kívül hagyni. A Citigroup stratégái szerint az irányadó kamat valahol 2 százalék körül állapodik majd meg, ami jóval alacsonyabb a jelenlegi 4 százaléknál, viszont magasabb, mint az elmúlt évtized zérókamat-korszakában volt. 

Ez segíthet az Európát választó befektetőknek, mivel a régió ciklikus részvényei „a globális pénzügyi válság előtti világban sokkal nagyobb valószínűséggel teljesítettek jobban, mint az amerikai papírok – idézi a Bloomberg Beata Manthey részvénypiaci stratégát. 

  • A megkönnyebbülés leginkább az adóssággal terhelt ágazatokban, például az ingatlanpiacon lesz érzékelhető. A magas hitelköltségek és a refinanszírozással kapcsolatos aggodalmak rontják az ingatlanok értékelését, így az ágazat idén a legnagyobb lemaradók közé tartozik Európában. 
  • Az autógyártók is nyerni fognak, részben azért, mert az alacsonyabb kamatlábak megfizethetőbbé teszik az autófinanszírozást. 
  • A pénzügyi szektor viszont valószínűleg a kamatvágás vesztesei között lesz, miután az idén eddig a Stoxx 600 legjobban teljesítő ágazata volt.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.