BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tartós kánikula: van, aki örül neki - például a nyugat-európai gazdák

Hőhullám csap le Európára a héten, ami egyszerre öröm és tragédia. A tartós kánikula várhatóan súlyos károkat okoz a nyári növényekben délkeleten, nyugaton azonban fellélegezhetnek a gazdálkodók, mert segítheti felszárítani az eláztatott szántókat.

Az Európai Unió legtöbb részén perzselő hőséget jeleznek a meteorológusok erre a hétre. Ez azért fontos, mert az időjárás kulcsszerepet játszik a növények növekedésében, így azok későbbi árában is. A tartós kánikula Kelet-Európában és a Balkánon fenyegeti a leginkább a nyári növényeket. A területhez tartozik az EU második legnagyobb kukoricatermelő országa, Románia is.

Field of sunflowers in romania (Photo by David Forman / Image Source / Image Source via AFP)
 A tartós kánikula várhatóan súlyos károkat okoz a nyári növényekben délkeleten, nyugaton azonban fellélegezhetnek a gazdálkodók, mert segítheti felszárítani az eláztatott szántókat.
A tartós kánikula várhatóan súlyos károkat okoz a nyári növényekben délkeleten, nyugaton azonban fellélegezhetnek a gazdálkodók, mert segíthet felszárítani az eláztatott szántókat / Fotó: AFP

Az időjárás jelenleg a kukoricatermést fenyegeti. A fekete-tengeri térségben az előrejelzett szárazság valószínűleg visszavetheti a kukoricatermést, az Egyesült Államokban pedig a rekordközeli hőség utáni heves esőzések fenyegetik a szójabab- és a kukoricatermést. Az unió termésfigyelő hatósága, a MARS, szerint a román kukorica- és napraforgótermés idén nem éri el az ötéves átlagot a tartós meleg és szárazság miatt.

Kritikus szakaszhoz közeledünk. Már egy hét terméskiseséshez vezet. Ha két ilyen hét lesz, akkor gyorsan nagy károk keletkeznek

– magyarázta Vincent Braak, a Strategie Grain tanácsadó cég elemzője a Reutersnek.

A MARS a legtöbb gabona idei terméshozam-előrejelzését csökkentette az EU-ra vonatkozóan hétfőn.

Míg Nyugat-Európában a sok víz, a délkeleti országokban a szárazság tizedelte a növényeket.

Az orosz exportárak estek az elmúlt hetekben, mert a korai betakarítási adatok magas termésmennyiséget mutattak. A piac azonban azonnal reagált arra, hogy az Argus kutatóintézet szerint három éves mélypontra, 79,5 millió tonnára csökkenhet a learatott orosz búza mennyisége.  A piac a kínálat szűkülésére számított, ugyanis a közeljövőben India megindítja importját Oroszországból. Az indiai behozatal mennyisége kimagasló lehet, tekintve, hogy a világ legnépesebb országa csökkentheti vagy akár eltörölheti a gabona importadóját – írja a Reuters kormányzati forrásra hivatkozva. Ez jóval elmarad a korábbi becslésektől. A tőzsdei jegyzéseket azonban a tengerentúli várható jobb termés korrigálta lefelé.

Az Egyesült Államokban a korábbi becslésekhez képest több búzára számítanak az elemzők. A 2024/25-ös évre vonatkozóan azonban még ezzel együtt is 5,7 millió tonnával kevesebb, 1050 millió tonna búza teremhet világszerte.

A termésmennyiség elsősorban Oroszország és Ukrajna földjeiről eshet ki.

Míg az orosz búzából 5 millió, addig az ukrán búzából 1,5 millió tonnával kevesebb várható a kedvezőtlen időjárás és a háború miatt.

Vitor Pistoia, a sydneyi Rabobank elemzője szerint a másik oldalról enyhítik az árnyomást a jobb időjárási körülmények az exportőr Ausztráliában és Kanadában, ahol a korábbi becslésnél nagyobb búzatermésre számítanak. Emiatt

a szakértő nem számít az árak nagyobb kilengésére a következő hetekben.

Örülnek a tartós kánikula szárító hatásának a nyugat-európai gazdálkodók

Európa nyugati része igen csapadékos hónapokon van túl, így a nagy mezőgazdasággal rendelkező Franciaországban jól jön a szárító hőség, mint ahogy a német földeknek is. A búza érésének ráadásul kifejezetten jót tesz az erős napsütés, amely egyben segít a gabonafélék gombás fertőzéseinek megelőzésében is. 

Óriási baj lehet még ebből: hőség és aszály pusztít a világ éléskamráiban

Rekordmeleg és csapadékhiány késleltette a vetést és károsítja a növényeket a világ fő termőterületein: Oroszországban, Kínában, Indiában, és az Egyesült Államokban sem a megszokottnak megfelelő az időjárás. Ezeken a helyeken az aszály utáni esőzések sem biztos, hogy sokat segítenek, mivel áradásokat és a növények megbetegedéseit okozhatják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.