BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületet kapott Szlovákia gazdasága

Optimista makrogazdasági prognózist publikált a szlovák jegybank: a gazdasági növekedés éves átlagban 3 százalékra gyorsul, s az infláció is sokat szelídül. A pénzügyminisztérium ennél óvatosabb jövőképet vázolt fel a szlovák GDP alakulásáról.

Mosollyal az arcunkon mehetünk nyári szabadságra – közölte Peter Kazimír, a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnöke, miután csütörtök délelőtt ismertette a jegybank legfrissebb makrogazdasági prognózisát. Idén a gazdasági növekedés üteme elérheti a 3 százalékot, az éves infláció mértéke az év végére 2 százalékra csillapodik, a reálbérek pedig 2024-ben akár 4 százalékot is meghaladó mértékben növekedhetnek.

Szlovák jegybankelnök, Peter Kazimír
Peter Kazimír szlovák jegybankelnök optimistább a kormánynál / Fotó: AFP

Idén és jövőre a GDP átlagos növekedési üteme 3 százalék lesz, konkrétan idén 2,8, jövőre pedig 3,2 százalék, ami háromszorosa az eurózóna átlagának

– magyarázta Kazimír. Ami a pénzromlás ütemét illeti, jövőre némileg nőhet az inflációs nyomás, mivel megszűnik az energiaárak állami támogatása. Tavaly még visszaestek a reálbérek, idén viszont dinamikusan emelkednek , aminek oka, hogy a munkanélküliség mértéke történelmi mélyponton, 5 százalék környékén mozog, ez javítja a munkavállalók alkupozícióit a bérek megállapításánál.

Bekavart a szlovák nyugdíjreform

Ráadásul az elhibázott, túl kedvezményes feltételű korkedvezményes nyugdíjba menetel (időközben bezárták ezt a kiskaput) tízezreket vont ki tavaly és 2024 első negyedében a munkaerőpiacról.

Reiner Martin, a jegybank vezető közgazdásza közölte, a korkedvezményes nyugdíj lehetősége növelte a feszültségeket a munkaerőpiacon és hatása egész évben érezhető lesz. Az idei, GDP-hez viszonyított államháztartási hiány a tavalyinál magasabb, 5,8 százalék körül várható (a megnövekedett szociális kiadások és a nagyobb kamatkiadások miatt), az ugyancsak a GDP-hez mért államadósság mértéke pedig idén 57,6 százalék lesz.

A szlovák pénzügyminisztérium szintén ma ismertette aktualizált előrejelzését. Az idei magasabb hiányt azzal magyarázza, hogy míg az adóbevételek 2024-ben 7,3 százalékkal, addig a közkiadások 18,9 százalékkal nőnek. A bevételek a márciusi prognózishoz képest így is 300 millió euróval emelkednek. Ami pedig a makrogazdasági mutatókat illeti, 

a pénzügy óvatosabb: idén 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,7 százalékos inflációval számol. 

Radovan Majerský államtitkár hozzátette, ez érezhető javulás a márciusi előrejelzésükhöz viszonyítva, hiszen akkor még csupán 2 százalékos növekedést és 3 százalékos inflációt vetítettek előre. 

A szaktárca szintén megerősítette az idén várható izmos reálbérnövekedés tényét: 7 százalék feletti nominális és 4,2 százalékos reálbérnövekményt vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.