BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat: az OPEC a termeléscsökkentés egy részét a jövő évre is kiterjeszti

Hét végi ülésükön az olajtermelők arról beszéltek, hogy 12 hónapon belül minden korlátozást kivezetnek.

A csoport legnagyobb termelői most napi 2,2 millió hordóval önként csökkentetik a felszínre hozott mennyiséget, ezt szeptemberig meg is hosszabbították a hét végén, ahogyan a piac várta. Ezzel a kartell stabilizálta a piacot. Ugyanakkor az OPEC-küldöttek mellett még a többi termelő ország képviselőivel is egyeztettek, aminek eredményeképpen összesen 3,6 millió hordó olajat vonnak ki a piacról az idei év végéig. 

TO GO WITH AFP STORY * Sale of key Yukos unit 'absurd,' manager says* olaj
Fotó: AFP

A kitermeléscsökkentés tehát 2022 novemberében kezdődött, és jól mutatja, hogy nincs teljes egyetértés az olajtermelők között, s hogy Szaúd-Arábia, Oroszország, Irak és az Egyesült Arab Emírségek önként vállalt csökkentésük feloldását tervezik még az idén. 
A hírre emelkedett az olaj ára, egy hordó Brentért csütörtök reggel 79 dollár körül kellett fizetni, míg egy hordó WTI ára 74,80 dollár körül alakult.  

Szaúd-Arábia olajminisztere, Abdulaziz bin Salman herceg figyelmeztetett, hogy ez a folyamat megállhat vagy visszafordulhat, ha a piaci feltételek romlanak. Mint hangsúlyozta, fontos figyelembe venni, hogy bár az OPEC+ a termelés növelésére törekszik, ez azonban a javuló gazdasági helyzet függvénye, vagyis a világgazdasági kilátásoktól és a központi bankok esetleges kamatcsökkentéseitől függ.

Nem véletlen az OPEC kommunikációja, tekintetettel az olajkereslet bizonytalan kilátásaira, különösen Kína részéről, valamint az OPEC+ szervezeten kívüli országok, például az USA és Kanada növekvő olajtermelésére. De az előzetesen vártnál kicsit nagyobb lazításról szóló döntés azért születhetett meg, hogy megnyugtassák a piacot, és hogy jelezzék a termelés fegyelmezett irányítása iránti elkötelezettségüket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.