BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit jelentene Kína számára Donald Trump második elnöksége?

Jelentősen rontaná a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési kilátásait. Mások szerint Peking jobban járna Trumppal, mint Bidennel.

Jelentősen rontaná a kínai gazdaság növekedési kilátásait, ha Donald Trumpot választanák újra amerikai elnöknek novemberben, és ígéretének megfelelően további büntetővámokat vetne ki a Kínából származó importra.

Day 1 - Republican Party presidential nominating convention
Donald Trump
merénylet
republikánus kongresszus
elnökjelölt
Egyesült Államok
USA
Nőttek Donald Trump újraválasztási esélyei J. D. Vance-szel / Fotó: AFP

Trump esélyei pedig igencsak megnőttek azóta, hogy a hétvégén túlélt egy merényletkísérletet, majd pár nappal később a 39 éves, energikus és populista J. D. Vance ohiói szenátort, egykori tengerészgyalogost, befektetőt és írót választotta alelnökjelöltnek.

Azt Trump már korábban bejelentette, hogy újraválasztása esetén 60 százalékos vámmal sújtaná a Kínából származó importot, és az azonnal világos volt a szakértők számára, hogy ez a lépés akár a felére csökkentené a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési ütemét.

Növekedési kockázat

A vámok megemelése a Goldman Sachs friss elemzése szerint is 

„jelentős lefelé mutató növekedési kockázatot” jelenthet Kína számára.

Jelenleg az export a kínai gazdaság egyedüli igazán jól teljesítő része – emlékeztetett a CNBC -nek nyilatkozva Hui Shan, a Goldman Sachs vezető kínai közgazdásza. Ám nemcsak az Egyesült Államok, hanem Peking más nagy kereskedelmi partnerei, például az Európai Unió is emelné a vámokat, az utóbbi az elektromos autókra (EV), ami ideiglenesen meg is történt.

Ez pedig Shan szerint azt jelenti, hogy az export „nem lesz fenntartható növekedési hajtóerő Kína számára”.

Két nagy partner folytat kereskedelmi háborút Kínával

Az Egyesült Államok Kína legnagyobb kereskedelmi partnere egy országot tekintve, míg az Európai Unió Peking legnagyobb regionális kereskedelmi partnereként Délkelet-Ázsia mögé szorult. 

A large number of BYD electric cars are waiting to be shipped for export at the Penglai Port area of Yantai Port in Yantai, China, on April 18, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP), kínai,
Az elektromos autók miatt kereskedelmi háború kezdődhet Kína és az EU között / Fotó: AFP

A kereskedelmi háború az Egyesült Államokkal 2018 óta tart, és megkezdődhet hamarosan az EU-val is több fronton az EV-ktől kezdve a brandyn és sertéshúson keresztül a csirkelábig.

Közben a Citi szerint az áruexport hozzájárulása a kínai reál-GDP növekedéshez az idei második negyedévben volt a legmagasabb 2022 első negyedéve óta, amikor a koronavírus miatti korlátozások visszafogták a belföldi gazdasági tevékenységet.

Kína a legnagyobb fenyegetés?

Vance alelnökjelöltté választása után adott első interjújában kijelölte az irányt: azt mondta a Fox Newsnak, hogy az Egyesült Államok számára 

nem az ukrajnai háború, hanem Kína a „valódi probléma”, Peking jelenti „a legnagyobb fenyegetést”.

A kínai külügyi szóvivő diplomatikusan reagált a kijelentésre: „Mindig elleneztük, hogy Kína amerikai választási téma legyen” – mondta szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Behúzta a kéziféket a kínai gazdaság

A kínai gazdaság éves bázison mindössze 4,7 százalékkal bővült a második negyedévben, elmaradva az elemzői várokozásoktól és az első negyedévi 5 százaléktól is.

A worker is producing aluminum and steel housings for GIS high-voltage switches for the State grid at the Tongwei Group's production workshop in the high-tech zone in Hai'an, China, on July 16, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Behúzta a kéziféket a kínai gazdaság / Fotó:  AFP

Az esetlegesen magasabb amerikai vámok lefelé mutató kockázata elsősorban a nagyobb bizonytalanságból és a szigorúbb pénzügyi feltételekből, valamint a kínai jüanra nehezedő nyomásból adódna, vélekedett Shan, és emlékeztetett, hogy Trump eredeti, 2018-ban bevezetett tarifái nem fogták vissza jelentősen az Egyesült Államokba irányuló kínai exportot.

Az újabb adatok azonban lassulást mutatnak, Kína amerikai exportja az első fél évben mindössze szerény 1,5 százalékkal, az év első négy hónapjában pedig 2,4 százalékkal nőtt.

A kínai politikai döntéshozóknak el kell gondolkodniuk a belföldi keresletről, és olyasmire kell összpontosítaniuk, ami tartósabb és fenntarthatóbb a növekedési kilátások szempontjából

– hangsúlyozta Shan.

Ha 60 százalékos vámokat vetnek ki, „az elég magas, és úgy gondoljuk, hogy a makrogazdaságra gyakorolt hatása elég jelentős” – tette hozzá.

Nem mindenki pesszimista

Nem minden elemző gondolja azonban úgy, hogy egy esetleges újabb Trump-elnökség ártalmas lenne Kínára nézve.

Qianwan Container Terminal of Qingdao Port
Az export kulcsfontosságú a kínai gazdaság növekedés szempontjából / Fotó: AFP

Ben Harburg, a Corevalues Alpha portfóliómenedzsere szerint Kína Trump elnöksége alatt nagyobb valószínűséggel érhet el „pozitív” kereskedelmi eredményeket, tekintettel a volt elnök „tranzakciós természetére”.

Trump üzletember, és mint ilyen szereti alacsonyra tenni a lécet, az árat, majd onnan felfelé haladni

– nyilatkozta.

Emlékeztetett, hogy egy újabb Biden-elnökség is a vámok folytatását jelentené, valamint „beavatkozást a kínai belpolitikai kérdésekbe”, ami nem javítaná jelentősen sem a kínai gazdaság helyzetét, sem az amerikai–kínai kapcsolatokat.

Szerinte egy Trump–kínai partnerség ennél „a Kína számára pozitívabb kimenetelű, binárisabb potenciált” jelentene.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.