BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Donald Trump földcsuszamlásszerű győzelmet arathat - megszólaltak az elemzők, kilőtt a bitcoin

Az elemzők szerint Donald Trump kampányát erőteljesen segítheti a merénylet. Az is kiderült, hogy szerintük mire érdemes tenni a tétet.

Mint ismert, Donald Trumpot szombaton egy pennsylvaniai kampányrendezvényen fülön lőtték, amit a hatóságok merényletként kezelnek. Trump a kampánycsapata szerint az incidens után már jól van. Az elemzők szerint Donald Trump kampányát erőteljesen segítheti a merénylet – derül ki a Reuters körképéből.

Donald Trump holds an election rally
Donald Trump kampányát erősíti a merénylet / Fotó: AFP

NICK TWIDALE VEZETŐ PIACI ELEMZŐ, ATFX GLOBAL, SYDNEY:

Szerintem a merénylet valószínűleg növeli Trump esélyeit. Twidale később a Bloombergnek elmondta, hogy a menedékeszközök lehetnek a nyerők. Az arany minden idők legmagasabb szintjeit tesztelheti, a jent és a dollárt is vehetik, sőt a kincstárjegyekbe is áramlik majd a pénz.


RONG REN GOH PORTFÓLIÓMENEDZSER, EASTSPRING INVESTMENTS, SZINGAPÚR:

A lövöldözés valószínűleg erősíti Trump támogatottságát, és csak tovább növeli azt a pozitív lendületet, amelyet a két héttel ezelőtti elnökjelölti viták után nyert. Trump esélyesebbé válására a piac rendre a dollár erősödésével és az amerikai állampapírok görbéjének meredekebbé válásával reagált, így a jövő héten is ezt kell figyelni.


NICK FERRES BEFEKTETÉSI IGAZGATÓ, VANTAGE POINT ASSET MANAGEMENT, SZINGAPÚR:

Emlékeim szerint Reagan 22 pontot emelkedett a közvélemény-kutatásokban a merénylet után. A választáson Trump valószínűleg földcsuszamlásszerű győzelmet arathat, ami valószínűleg csökkenti a bizonytalanságot.

Trump mindig is piacpártibb volt – a jövőre nézve a kulcskérdés az, hogy a költségvetési politika felelőtlenül laza marad-e, és hogy ez milyen hatással lehet az inflációra és a kamatlábak jövőbeli pályájára – tette hozzá.

 

HEMANT MISHR BEFEKTETÉSI IGAZGATÓ, S CUBE CAPITAL, SZINGAPÚR:

Úgy gondolom, hogy a merénylet sokkolja a választások miatt már eddig is meglehetősen feszült piacokat. A következő hónapokban, egészen novemberig Trump személye határozza meg a kereskedés irányát, hacsak a demokraták nem tudnak egy igazán hiteles alternatívával előállni.
Jelentősen javultak Trump esélyei, ami az amerikai hozamgörbe meredekebbé válásához vezethet a következő hónapokban. A gyors növekedést és a magas inflációt kedvelő instrumentumokra tenném a tétet.

A pénzügyi szektor és az energiaipar például jó választás lehet, az ázsiai devizák pedig kárvallottak lesznek.

Mégis mi várható, ha Trump nyer?

Az amerikai választás fő kérdése a bevándorlás és a gazdasági helyzet, és a Reuters/Ipsos közvélemény-kutató intézet felmérései szerint Trumpot tartják a gazdaság szempontjából jobb jelöltnek, még akkor is, ha Biden igyekszik a szilárd gazdaságból, az infláció lassulásából és az alacsony munkanélküliségből profitálni.
Trump alatt a piaci elemzők héjább kereskedelempolitikára, kevesebb szabályozásra és lazább éghajlatvédelmi előírásokra számítanak.
A befektetők a jövőre lejáró társasági- és személyiadó-csökkentések meghosszabbítását is várják, ám aggódnak a várhatóan növekvő költségvetési hiány miatt.

Trump egy februári interjúban azt mondta, hogy nem fogja újra kinevezni Jerome Powellt, a Federal Reserve elnökét, akinek második négyéves elnöki megbízatása 2026-ban jár le.

A hosszabb lejáratú kincstárjegyek hozamai a második Trump-kormányzat esélyeivel együtt emelkedtek. Míg a még mindig inverz kincstárgörbe mozgását elsősorban a Fed első kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások változása okozta ebben a ciklusban, a 2 éves és a 30 éves kötvények közötti különbség a Biden–Trump-vita idején mért 30 bázispontos negatív értékről 6 bázispontra szűkült.
A két- és tízéves kincstárjegyek hozamai közötti, szorosabban megfigyelt különbség negatív 27 bázisponton áll, ami a három héttel ezelőtti szintek fele.
A részvények viszont drágultak. Az S&P 500 és a Dow Jones index pénteken egyaránt rekordmagasságot ért el, az S&P 500 index idén 18 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt 20 év öt elnökválasztása után a vezérigazgatói bizalom, a fogyasztói hangulat és különösen a kisvállalkozások optimizmusa kedvezőbben változott a republikánus győzelmek hatására, mint a demokrata győzelmek hatására

– írták a Goldman Sachs elemzői.
Ha a javuló hangulat a kiadások és a beruházások növekedéséhez vezet, Trump győzelme érdemi politikai változások nélkül is növelheti egyes cégek eredménykilátásait.
Nem sokkal a lövöldözés után Bill Ackman milliárdos fedezeti alapkezelő és Elon Musk máris támogatásukról biztosították Trumpot.

A hét végén is forgó bitcoin vasárnapra 60 ezer dollár fölé emelkedett, ami Trump kriptopárti álláspontját tükrözi – írja a Bloomberg.

A nyertesek közé kerülhetnek az úgynevezett Trump-kereskedéshez pozitívan kapcsolódó egyéb eszközök, mint például az energetikai cégek, a magánbörtönök, a hitelkártya-társaságok és az egészségbiztosító cégek részvényei. A kereskedők árgus szemmel figyelik majd a vámérzékeny kínai jüan és a mexikói peso árfolyamát is, amelyek már elkezdték beárazni az amerikai választást.

Az ázsiai devizapiacok reagálhatnak először a hétvégi merényletre, és bár extra volatilitásra van kilátás, ám a japán nemzeti ünnep bezavarhat a képbe

– mondta a Bloombergnek Garfield Reynolds, a Markets Live ázsiai vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.