BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hírek érkeztek az euróövezetből: lassul az infláció, stagnál a munkanélküliség

Enyhén csökkent az euróövezetben a pénzromlás üteme, legalábbis az előzetes adatok szerint. Az infláció mellett a munkanélküliség terén is jó hírek érkeztek.

Az előzetes adatok szerint az euróövezet éves inflációs rátája júniusban 2,5 százalékra lassult a májusi 2,6 százalék után, ami megegyezik az előzetes várakozásokkal. Az energia- az élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves szinten 2,9 százalékon stagnált, szemben az elemzők 2,8 százalékos előrejelzésével.

Illustration Result of the tax estimate
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Havi szinten 0,2 százalékos emelkedést regisztrált az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az euróövezeti pénzromlás fő összetevőit tekintve a szolgáltatások éves rátája várhatóan a legmagasabbnak számít júniusban 4,1 százalékkal, míg az árak mérséklődtek az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek (2,5 százalék a májusi 2,6 százalékkal szemben) esetében. 

A legnagyobb gazdaságok közül Németországban (2,5 százalék), Franciaországban (2,5 százalék), Spanyolországban (3,5 százalék) és Írországban (1,5 százalék) mérséklődött, az Olaszországban (0,9 százalék) és Hollandiában (3,4 százalék) gyorsult a drágulás. A legmagasabb éves inflációt Belgiumban (5,5 százalék), míg a legkisebb mértékű pénzromlást Finnországban (0,6 százalék) mérték.

 

Az infláció mellett a munkanélküliség is kedvezően alakult: májusában az euróövezet szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája 6,4 százalék volt, nem változott áprilisához képest. Az Európa Unióban pedig 6 százalékos rátát regisztrált az Eurostat. A statisztikai hivatal szerint májusban 13,2 millió munkanélküli volt az EU-ban, ebből több mint 11 millió az euróövezetben.

Döntött az EU: a Meta megsérti az uniós szabályozásokat

Az Európai Bizottság előzetes vizsgálata szerint a Meta (a Facebook és az Instagram üzemeltetője) megsérti az Európai Unió digitális piacokról szóló szabályozását (DMA). Thierry Breton, a bizottságnak az EU egységes belső piacáért felelős tagja elsősorban a Meta „Fizess vagy egyezz bele!” modelljét bírálta, és azt vetette a Meta szemére, azáltal, hogy pénzt kér a személyes adatok védelméért, felhasználók millióit állítja választás elé.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.