BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupciós ügyben találta bűnösnek a bíróság a demokrata Bob Menendez szenátort

A New Jersey-i demokrata képviselőt azzal vádolják, hogy készpénzt, aranyat és egy luxusautót fogadott el három üzletembertől, valamint Egyiptom külföldi ügynökeként működött. A bíróság minden vádpontban bűnösnek találta Bob Menendez szenátort. Ő az első amerikai szenátor, akit bíróság ítélt el egy idegen hatalom ügynökeként való fellépése miatt.

Ítéletet hozott az esküdtszék Bob Menendez szenátor vesztegetési perében, amelyet most hirdettek ki a bíróságon – közölte a Bloomberg az AP hírügynökségre hivatkozva.

New Jersey Senator Menendez Appears In Court For Federal Bribery Charges
Bob Menendez szenátort korrupció vádjában találta bűnösnek a bíróság / Fotó: NurPhoto via AFP

A New Jersey állambeli demokrata képviselőt azzal vádolták, hogy készpénzt, aranyat és egy luxusautót fogadott el három üzletembertől, valamint Egyiptom külföldi ügynökeként is működött.

Egy kilenchetes perben az ügyészek azt mondták, hogy Menendez visszaélt hivatali hatalmával, hogy megvédje szövetségeseit a bűnügyi nyomozásoktól, és gazdagítsa munkatársait, köztük a feleségét oly módon, hogy találkozott egyiptomi hírszerzési tisztviselőkkel, és segítette az ország hadseregét hozzájutni több millió dollár értékű amerikai támogatáshoz.

A szenátort mind a tizenhat vádpontban bűnösnek találták, beleértve a vesztegetést, a csalást, a zsarolást, az igazságszolgáltatás akadályoztatását és az külföldi ügynökként való ténykedést. 

Ezzel ő lett az Egyesült Államok történetének első szenátora, akit a bíróság bűnösnek talál idegen hatalom ügynökeként való fellépésben. 

A 70 éves Menendez nem tett vallomást. Nyilvánosan kitartott amellett, hogy a szenátus külügyi bizottságának elnökeként csak a munkáját végezte. Azt mondta, hogy az FBI által New Jersey-i otthonában talált aranyrudak a feleségéi voltak. Az elítélése során felsorolt vádpontok közül nyolc esetében akár 20 év letöltendő büntetést is kiszabhatnak a szenátorra.

A szenátort két New Jersey-i üzletemberrel együtt vádolták be. Mindhárman ártatlannak vallották magukat. De a bíróság őket is bűnösnek találta. Egy másik üzletember viszont bűnösnek vallotta magát a tárgyalás előtt, és vallomást is tett Menendez és a többi vádlott ellen. Menendez feleségét, Nadine-t is vád alá helyezték az ügyben, tárgyalását viszont elhalasztották, amíg felépül a mellrákműtétből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.