BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájkra készülnek a Boeing dolgozói

A cég problémái nem hatják meg a munkásokat. A szakszervezet szerint a felsővezetők hibáit nem a munkásoknak kéne megfizetni, ezért kértek felhatalmazást a sztrájkra.

A Boeing előtt tornyosuló problémák tovább szaporodhatnak, miután szerdán a repülőgyártó Seattle-ben található gyárának munkásai 99 százalékos többséggel megadták a felhatalmazást a szakszervezetnek, hogy sztrájkot hirdessen.

sztrájk
A Boeing munkásai szavaznak a sztrájkról / Fotó: AFP

A többek között a Boeing 737 MAX és más gépek gyártását végző 30 ezer munkás 40 százalékos béremelést szeretne kiharcolni a 16 év óta első teles bértárgyalásokon. A jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés szeptember 12-ig tart.

Sok a probléma a Boeing háza táján

A munkaügyi tárgyalások ráadásul akkor következnek, amikor a Boeing egyre inkább veszít piacából az Airbusszal szemben, miután több biztonsági incidens is történt a cég háza táján, utoljára például egy repülő ajtaja szakadt le menet közben januárban. A Boeing viselt dolgait megszellőztető több szivárogtató is különös körülmények között vesztette életét az elmúlt hónapokban. A helyi szakszervezet vezetője szerint a felsővezetők rossz döntései veszélybe sodorják a munkások megélhetését a cégnél – írja a Reuters.

A Boeing a közelmúltban azt is közölte, hogy el fogja ismerni bűnösségét két, 737 MAX lezuhanása kapcsán indított vizsgálatban, amik 2018-ban és 2019-ben történtek és 346 ember halálát okozták.

A cég a közelmúltban jelentette be, hogy 4,7 milliárd dollárért felvásárolja kulcsfontosságú beszállítóját, a Spirit AeroSystemst, miközben idén várhatóan veszteséges lesz.

Az autóiparban bejött a sztrájk

A munkások lelkesedését feltehetően az autóipari szakszervezet tavalyi győzelme is tüzeli, mely meghátrálásra kényszerítette a három nagy amerikai autógyártót. A Boeing bizodalmát fejezte ki, hogy képes lesz megállapodásra jutni a szakszervezettel, mely az elmúlt évek inflációs sokkjára és a feszes munkaerőpiacra alapozva érvel a jelentős béremelés mellett. A sztrájkot lehetővé tevő felhatalmazás a szakszervezet sztrájkalapját is megnyitja, ha a dolgozók tényleg a munkabeszüntetés mellett döntenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.