BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavonulót fújt a szerb infláció

A szerb infláció a várakozásoknak megfelelően alakult májusban. Mi több, elcsípte a szerb jegybank toleranciasávjának felső határát is.

Szerbiában éves szinten májusban 4,5 százalék volt az infláció. Ezt frissen tették közzé, a júniusi adatokra még várni kell, de becslések szerint éves szinten 4 százalék körüli fogyasztói áremelkedéssel lehet számolni. 

Serbian Economy Ahead of Election szerb
Bejött a szerb jegybank várakozása / Fotó: Getty Images

Májusban az éves infláció a várakozásoknak megfelelően 4,5 százalékra mérséklődött, ami megfelelt a Szerb Nemzeti Bank korábbi célkitűzésének. A jegybank inflációs célja ugyanis a 3 százalék plusz-mínusz 1,5 százalékos sáv elérése, és ennek a felső határát sikerült is elérni. 

Áprilishoz viszonyítva a pénzromlás mértéke 0,4 százalék volt. 

A szerb lapok ugyanakkor sok esetben kiemelik, hogy miközben a kormány sikerként kommunikálja az infláció visszaszorítását, az éves szinten mégis magasabb volt az uniós átlagnál. 

Csupán az EU két tagállamában, Belgiumban és Romániában jegyeztek magasabb inflációt. Az előbbiben 4,9, az utóbbiban 5,8 százalékos volt a pénzromlás üteme.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.