BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Acél nélkül maradhat Oroszország

Fontos partner irányából apadtak el a szállítások. Az orosz acélgyártás csak a szükségletek töredékét fedezi.

Elapadtak az Oroszországba irányuló rozsdamentes acélszállítmányok, amelyek Indiából indultak útjukra az idei első fél évben a Bigmint árupiaci tanácsadócég adatai szerint.

acél
Fotó: Northfoto

Az évi 486 ezer tonnás orosz acélimport mintegy 20 százaléka érkezett Indiából a The Moscow Times összefoglalója szerint, és mivel Oroszország nem rendelkezik a kellő gyártási kapacitással, így szükséglete 70-80 százalékát importból fedezi.

A rozsdamentes acél nemcsak különböző háztartási eszközök vagy épp olaj- és gázvezetékek fontos alapanyaga, de azt a hadiipari termékek gyártásához is használják. Az indiai import beszakadásának fő okát a Vörös-tengeren keresztül vezető hajózási útvonalat megzavaró húszi támadások jelentik, amelyek jelentősen megnövelték mind a szállítási időt, mind a szállítás költségét. 

Az árak átlagosan 100 százalékot emelkedtek, de egyes útvonalakon akár 300 százalékot is.

Oroszország India mellett jelentős mennyiségű rozsdamentes acélt importál Kínából, amely a behozatal több mint a felét adja, valamint Indonéziából és Törökországból is. Az orosz kormány tervei között szerepel az alapanyag importjának csökkentése, így az ország fejlesztési stratégiája 2030-ra az orosz igények 85 százalékát belföldi gyártásból fedezné.

A Norilsk Nickel Volgográdba tervezett évi 500 ezer tonna kapacitású gyára a tervek szerint 2026-ban kezdi meg működését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.