BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akkora satuféket nyomott a román gazdaság, hogy megirigyelhetik Magyarországot

Nemcsak Magyarországon érződik a gyenge európai konjunktúra, miután a román gazdaság a második negyedévben jelentősen lassult, és éves alapon mindössze 0,8 százalékkal tudott növekedni. Azaz a magyar GDP második negyedévben mutatott teljesítménye korántsem olyan tragikus, mint arra előzetesen számítani lehetett.

Befékezett a román gazdaság 2024 második negyedévében: a román statisztikai hivatal szerda reggeli gyorsbecslése szerint a keleti szomszédunk GDP-je mind a nyers és a szezonálisan kiigazított adatok alapján negyedéves bázison 0,1, előző év azonos időszakához képest pedig 0,8 százalékkal nőtt.

GDP
Akkora satuféket nyomott a román gazdaság, hogy most megirigyelnék Magyarországot / Fotó: Shutterstock

Az év első három hónapjában a román nemzeti össztermék 2,2 százalékos növekedést tudott felmutatni, tehát a mostani adat után kijelenthető, hogy lassul a gazdaság kibocsátása. Mindez merőben más megvilágításba helyezi a magyar gazdaságból érkezett híreket. Noha az elemzőket idehaza negatív meglepetésként érte a vártnál gyengébb teljesítmény és a negyedéves bázison mért 0,2 százalékos visszaesés,

az 1,3 százalékos GDP-bővülés – ami kétségtelenül alacsony – még így is a jobbak között van az unióban.

A 22 ország alapján – amelyeknek eddig ismerjük az adatait – a magyar növekedés a nyolcadik legmagasabb, így például megelőzzük 

  • az említett Románián kívül 
  • Csehországot, 
  • Ausztriát, 
  • Lettországot, 
  • Észtországot és 
  • Németországot. 

Annál is inkább, mert az utóbbiakban még recesszióban is volt a gazdaság. A leginkább pozitív meglepetés Lengyelország, amely akárcsak a 2008-ban, ismét dacol a nehézségekkel. A második negyedéven a lengyel GDP 3,2 százalékkal bővült éves, míg 1,5 százalékkal negyedéves alapon. 

Valami nincs rendben Európában

Ugyanakkor kár tagadni, hogy egyáltalán nincs jó bőrben az európai gazdaság: a tagországok többségében 1,5 százaléknál kisebb volt éves alapon a növekedés. Negyedéves bázison sem sokkal jobb a helyzet, Csehország és Franciaország 0,3 százalékkal, míg Belgium 0,2 százalékkal bővült.

Ami a magyar kilátásokat illeti, a Capital Economics elemzői a cseh és a magyar növekedés kapcsán hívták fel arra a figyelmet, hogy a gyenge külső kereslet továbbra is korlátozza a fellendülés sebességét Közép-Európában. Ugyanakkor arra számítanak, hogy az idei év második felében a növekedés erősödni fog, de 2025-ig is eltarthat, mire a fellendülés valóban magasabb fokozatba kapcsol.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.