BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BMW megelőzte a Teslát Európában

Letaszította a trónról a Teslát a BMW. A német gyártó növelni tudta az elektromos autói eladásait júliusban, miközben a Tesla eladásai nagyobb mértékben csökkentek. Az e-autók egész Európában veszítenek a népszerűségükből, mivel a kormányok csökkentik a vásárlást ösztönző támogatásokat.

A BMW-nek első alkalommal sikerült megelőznie a Teslát az elektromosautó-eladásokban Európában. A német gyártónak annak ellenére sikerült növelnie az eladásait, hogy az e-autó-piac egyébként gyengélkedik.

St.,John's,,Newfoundland,-,July,6,,2024:,A,Row,Of
BMW
Letörte a Tesla szarvát a BMW / Fotó: Shutterstock

A Jato Dynamics tanácsadó cég által összeállított adatok szerint a teljesen elektromos BMW-k eladásai júliusban nagyjából harmadával, 14 869 darabra nőttek az Európai Unióban. Ezzel szemben a Tesla 16 százalékkal kevesebb, mindössze 14 561 darabot szállított le.

A Tesla éves szinten még mindig vezeti az eladási rangsort Európában, de a BMW erős júliusi teljesítménye hatalmas eredmény. Ezt az eredményt még fontosabbá teszi, hogy 

az elektromos járművek piaca 6 százalékkal zsugorodott a tavalyi júliushoz képest. 

Mindössze 139 300 új e-autó került az utakra ebben a hónapban. Az elektromosautó-piac azóta gyengélkedik Európában, hogy egyes kormányok elkezdték visszafogni a vásárlást ösztönző támogatásokat. Ilyen például Németország vagy Svédország.

A legnagyobb európai autógyártó, a Volkswagen júliusban azt közölte, hogy csökkentik egyes üzemek gyártási kapacitását, az elektromos modellek gyártását pedig el is halaszthatják. A Mercedes-Benz Group szintén azt közölte, hogy felülvizsgálják az akkumulátoros terveiket. Az elektromos autók vásárlásával kapcsolatos állami ösztönzők körüli bizonytalan helyzet miatt a fogyasztók egyre kevesebb e-autót vásárolnak. Ezt tetőzi az is, hogy az elektromos autók nagyon sokat veszítenek az értékükből azzal, hogy használtak lesznek.

A BMW más hasonló német gyártókhoz képest nem kezdte el visszafogni a gyártási kapacitását, ezt pedig láthatóan meghálálták a fogyasztók. A sikerhez az is hozzájárult, hogy az eddig legnépszerűbb elektromos autónak számító Tesla Model Y már több mint négyéves, és a fogyasztók kezdenek újabb autók felé fordulni.

A kínai gyártók, mint BYD vagy a SAIC Motor megtorpant a bővülésben, miután bevezették az uniós vámokat. A kínai e-autók beáramlása 45 százalékkal lassult júliusban.

Örülhetnek a Gloster-részvényesek: még többet hoz a konyhára a BMW-beszállító

Két autóipari beszállító leánycégében is növelte tulajdonrészét a Gloster. A lépéssel a magyar társaságra jutó osztalék közel másfélszeresére fog növekedni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.