BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

CNBC: Kamala Harris sokkal népszerűbb az amerikai fiatalok körében, mint Donald Trump

Nem áll jól az amerikai fiatalok körében a novemberi amerikai választások előtt az újrázásra készülő Donald Trump, akit mind népszerűségben, mind gazdasági kérdésekben megelőz vetélytársa, a demokrata Kamala Harris.

A fiatalabb amerikaiak nem tartják felelősnek Kamala Harris alelnököt azért, mert az általános közvélekedés szerint romlik az Egyesült Államok gazdasága a Biden–Harris-kormányzat alatt – írja a CNBC a lap és a Generation Lab közös kutatására hivatkozva.

USA
CNBC: Kamala Harris sokkal népszerűbb az amerikai fiatalok körében, mint Donald Trump / Fotó: AFP

A legfrissebb negyedéves felmérés azután készült, hogy Biden júliusban kiesett a versenyből

A kutatás szerint a 18 és 34 év közötti amerikaiak 69 százaléka gondolja úgy, hogy Joe Biden elnök uralma alatt a gazdaság állapota romlik. Ennek ellenére vélik úgy, hogy Harris jobban tudná segíteni a gazdaságot, mint republikánus vetélytársa, Donald Trump volt elnök.

A megkérdezettek 41 százaléka Harrist tartotta a gazdaság terén legjobb jelöltnek, míg 40 százalék Trumpot választotta, 19 százalékuk szerint pedig gazdaság jobban járna valaki más, például Robert F. Kennedy Jr. harmadik jelölt alatt.

A CNBC ugyanezt a kérdést már feltette májusban, akkor a válaszadók mindössze 34 százaléka vélte úgy, hogy Biden a legjobb jelölt a gazdaság fellendítésére, 40 százalék Trumpot választotta, 25 százalékuk pedig Kennedyt.

A fiatalok körében eleve népszerűbbek a demokraták 

A válaszadók körében összességében még nagyobb az elmozdulás Harris szavazati támogatottságában. Ha ma lenne az elnökválasztás, a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Harris 12 pontot verne Trumpra a fiatalabb amerikaiak körében, az állás jelenleg köztük 46-34 százalék, míg 21 százalék azt mondta, hogy Kennedyre vagy más jelöltre szavazna.

Három hónappal ezelőtt ugyanez a felmérés azt találta, hogy Trump és Biden ténylegesen egyenlő arányban áll egymással: 36 százalék Bidenre és 35 százalék Trumpra, 29 százalék pedig Kennedyre tervez szavazni.

A lap szerint Harris támogatottságának növekedése azért is figyelemre méltó, mert a gazdaság fontos szerepet játszik a fiatalabb amerikaiak szavazási döntéseiben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.