BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesttől alig 300 kilométerre nyílik új front a globális csipháborúban

Csehország elmúlt 30 évének legnagyobb külföldi beruházása hatalmas lökést adhat az ország gazdaságának, egyesek viszont egyenesen az európai technológiai függetlenség garanciáját látják benne. A csipgyártás stratégiai jelentőségét valóban nehéz alábecsülni.

Több mint kétmilliárd dolláros befektetésre készül egy cseh kisvárosban, Roznov pod Radhostemben az amerikai csipgyártóóriás, az ON Semiconductor Corp (Onsemi), mely nemcsak a térség, illetve az ország stagnáló gazdaságát lendítheti majd fel, de az optimista elemzők szerint hatalmas lépést jelenthet az európai technológiai függetlenség irányába is – írta a Bloomberg.

the technician laying CPU in the motherboard socket
chip
félvezető, csip
Stratégiai jelentősége van a csipgyártásnak / Fotó: Getty Images

Stratégiai fontosságúvá vált a csipgyártás

Az elmúlt években folyamatosan csak növekvő geopolitikai feszültségek egyre inkább stratégiai jelentőségűvé teszik az országok számára, hogy ne legyenek ráutalva másokra saját technológiai fejlesztéseik, gyártási folyamataik terén. Elég csak a kínai–tajvani konfliktusra gondolni: utóbbi a világ legnagyobb csipgyártója, az ott őrzött technológiára és gyártási kapacitásra pedig Kína nem titkoltan szeretné is rátenni a kezét – elképzelhető, hogy akár katonai áldozatok árán is, miután az amerikaiak gyakorlatilag hermetikusan elzárták őket a legfejlettebb csipektől.

Ilyen nemzetközi környezetben így távolról sem meglepő, hogy egy-egy, a jelenlegihez hasonló befektetés után két kézzel kapkodnak a fogadó városok.

Cseh léptékkel történelmi beruházás indul

Az Onsemi roznovi befektetése, mely a legnagyobb nemzetközi befektetést jelenti Csehország elmúlt 30 évéből, egy már működő csipgyártó telepet bővít majd ki, mind kapacitásban, mind technológiai fejlettségben, középtávon pedig már évi 1,2 milliárd dolláros bevétellel számolnak a cégnél. 

A fejlesztés legalább 800 új munkahelyet hoz majd létre, 

a beruházás hatásai viszont távolról sem állnak meg a cég profitmarzsánál: az új, kibővített telep kiszolgálása érdekében a 16 ezer lelkes település 85 millió dollárt költ majd el az úthálózat és a közlekedési ökoszisztéma fejlesztésére, továbbá legalább 300-400 új lakást is felhúznak, hogy az új munkaerő lakhatását biztosítsák.

Jan Kucera, a település polgármestere a Bloombergnek úgy fogalmazott:

Minden polgármester álma egy barnamezős high-tech beruházás egy olyan cégtől, amelyet már ismer, és amely képzett embereket vonz a településre. Ezzel a fejlesztéssel pontosan ezt kapjuk.

Az Onsemi tervei szerint a kibővített roznovi komplexum főként elektromos autókhoz tervez és gyárt majd mikrocsipeket, a várható gyártási kapacitás nagy részére pedig már most leszerződött a Volkswagen, mint felvásárló. 

A cseh iparfejlesztési miniszter, Jozef Sikela a beruházás kapcsán kiemelte: a fejlesztéssel nemcsak Csehország, de az egész EU is jól jár.

A félvezetők a modern gazdaság alappilléreivé növik ki magukat, így stratégiai jelentőséggel bír, hogy milyen mennyiségben, és milyen minőségben tudjuk őket előállítani.

– fogalmazott a tárcavezető.

Az Onsemi jelenleg 2200 embert foglalkoztat Csehországban és napi tízmillió csipet állít elő többek közt olyan ügyfelek számára, mint a BMW, a Mercedes-Benz, a Siemens, az Apple, vagy éppen a Samsung.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.