BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Thaiföld amerikai vadászgépek helyett Gripenekkel erősítené a légierejét

Szakmai értékelések szerint a Gripen a világ egyik legsokoldalúbb vadászrepülőgépe, ráadásul igen költséghatékony is. Mindezt jól mutatja, hogy sok száz példányt gyártottak le és üzemeltetnek világszerte számos országban, például Magyarországon is.

A thaiföldi légierő közölte, hogy JAS–39 Gripen vadászgépekkel modernizálná légierejét. Szerződés még nem jött létre a repülőket gyártó svéd cég és a délkelet-ázsiai ország között, amely 12 gépet tervez megvásárolni 2034-ig.

A Gripen a világ egyik legjobb vadászgépének számít / Fotó: AFP

Bangkok a Gripenek és az amerikai Lockheed Martin F–16-os vadászrepülőgépek közül választotta ki a svédek járművét. A Reuters szerint Thaiföld jelenleg 11 JAS–39 Gripen vadászrepülőgéppel, valamint több tucat amerikai F–16-os és F–5-ös géppel rendelkezik, az utóbbiak közül számos már az 1980-as évek vége óta üzemel.

Mitől népszerű a Gripen?

A Gripeneket a svéd Saab, Ericsson, Volvo és Celsius Aerotech cégből megalakult konzorcium, az Industrigruppen JAS gyártja. A tervezésénél alapvető szempont volt a többcélúság, ezt pedig a típusnév is tükrözi. A JAS mozaikszó, a jakt (vadász), attack (támadó), spaning (felderítő) szavak kombinációja. Jelenleg a legújabb konfiguráció az E és F változat, amelyet eddig Svédország mellett Brazília rendelt meg.

SWEDEN JAS 39 GRIPEN E
Sokoldalú, praktikus és még pénztárcabarát is / Fotó: AFP

Szakmai értékelések szerint a Gripen a világ egyik legsokoldalúbb vadászrepülőgépe, ráadásul igen költséghatékony is. Mindezt jól mutatja, hogy sok száz példányt gyártottak le és üzemeltetnek világszerte számos országban. A legújabb modell, a Gripen E/F jelentős felújításon esett át, és egyenrangú teljesítményt nyújt a Lockheed Martin F–35 Lightning II.-vel. 

Még 2022 novemberében kapta meg a katonai repülőgépek légi alkalmassági bizonyítványát. A szoftvere mesterséges intelligenciát is alkalmaz. Különféle fegyverzetekkel szerelhető fel, ami lehetővé teszi, hogy számos küldetéstípusban vegyen részt az elektronikus hadviseléstől a hagyományos levegő-levegő harcokig, valamint a bombázásokig.

A magyar légierő is használja a Gripeneket

Az első Orbán-kormány még 2001. szeptemberben jelentette be, hogy 14 darab JAS–39 A/B vadászgépet lízingel. A  Medgyessy-kabinet módosította 2003-ban a megállapodást, és JAS–39 EBS HU Gripenek kerültek be a beszerzésbe. Ezek kifejezetten a magyar honvédségnek készített hibridek, ugyanis az elektromos és elektronikus rendszerek, berendezések a Gripen C/D variációjának szintjét tudják.

Az első öt Gripen 2006 tavaszán érkezett Kecskemétre, az utolsó pedig 2007 végén. Majdnem tizenöt évvel később, 2021 augusztusában született döntés a honvédségi Gripen-flotta modernizációjáról. Ez kiterjed a radar- és a fegyverrendszerre is. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy a 2020-as években is a Gripen marad a magyar honvédelem elsődleges vadászrepülőgépe. 

Mint ismert, az év elején Ulf Kristersson svéd miniszterelnök budapesti látogatásán Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a korábbi 14 mellé újabb 4 darab JAS–39 Gripen vadászgép érkezik Magyarországra, amivel a hazai légierő 18 vadászgépre bővül.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

A hadiipari tevékenység nem ismeretlen Magyarországon, és ez még akkor is igaz, ha a kétezres évek elejére lényegében lenullázódott a szegmens. Aztán 2020 nyár végén bekövetkezett a fordulat, azóta pedig a reneszánszát éli a védelmi ipar. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.