BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
London,,Uk-7,May,,2021:,Private,Executive,Airplane,With,Limousine,Rolls

Megúszták a hipergazdagok: egy ideig biztosan nem lesz globális milliárdosadó

A világ háromezer leggazdagabb milliárdosára kivetett kétszázalékos illetéket még tavaly javasolták közgazdászok, de az Egyesült Államok, Németország és mások ellenkezése miatt nem született róla megállapodás.

A világ 19 jelentős gazdaságát, továbbá az egész Európai Uniót és az Afrikai Uniót tömörítő G20 pénzügyminiszterei nem tudtak megállapodni a milliárdosok globális adójáról. A tárcavezetők július végén Rio de Janeiróban tanácskoztak a kérdésről, de nem sikerült dűlőre jutniuk, bár megígérték, hogy a jövőben progresszív adót vetnek ki az ultragazdagokra.

London,,Uk-7,May,,2021:,Private,Executive,Airplane,With,Limousine,Rolls
Az észak-amerikai gazdagok pénztárcája hízott a legjobban, de a többieknek sincs okuk panaszra / Fotó: Shutterstock

A találkozó során Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kijelentette, hogy Washington nem támogatja a felvetést, mivel az országok feladata az igazságos adórendszer kiépítése, így nincs szükség globális megállapodásra. Az Egyesült Államokhoz csatlakozott Németország is, míg Franciaország és Spanyolország pártolta az adó bevezetését.

A világ háromezer leggazdagabb milliárdosára kivetett 2 százalékos illetéket még tavaly javasolták közgazdászok, ennek egyik leghangosabb támogatója a francia Gabriel Zucman, aki több egyetemen is közgazdaságtant tanít. Zucman szerint a sápból évente körülbelül 250 milliárd dollárt lehetne begyűjteni világszerte.

Egyre több az ultragazdag

Az adó akkor került előtérbe, amikor egy kutatás szerint a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek száma tavaly 5,1 százalékkal nőtt, és elérte a 22,8 milliót világszerte, ami rekordnak számít. Összvagyonuk szintén történelmi csúcsot ért el: 4,7 százalékkal, 86,6 ezermilliárd dollárra ugrott.

A hipergazdagoknak Észak-Amerikában ment a legjobban: számuk 7,1 százalékkal, vagyonuk 7,2 százalékkal nőtt éves szinten. Mindez azzal magyarázható, hogy ennek a rétegnek szilárd a gazdasági ellenálló képessége, továbbá a kiemelkedően jól teljesítő amerikai részvénypiac is őket segítette.

A növekvő tendencia a világ más pontjain is megfigyelhető. Az ázsiai csendes-óceáni térségben 4,2 százalékkal hízott a jómódúak pénztárcája, míg Európában 3,9 százalékkal. Afrika az egyetlen régió, ahol a csökkenő nyersanyagárak és a külföldi befektetések visszaesése miatt zsugorodott a jól szituáltak vagyona 1 százalékkal, míg számuk 0,1 százalékkal csökkent.

Létezik legális adókerülés – csak elég gazdagnak kell lenni hozzá

A leggazdagabb amerikaiak átlagosan 3,4 százalékos adóterhet fizetnek bevételeik után, de van, aki semmit nem ad be a közösbe – szemben az átlagemberrel, aki 15 százalék feletti szja-teherrel küzd minden hónapban. A nullaközeli adóteher papíron bárki számára elérhető: mégsem árt, ha van hozzá pár milliárd dollárnyi részvényünk. Adókerülés milliárdos módra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.