BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
készpénz

Rettegnek a digitális eurótól a németek, még bankkártyával se szeretnek fizetni, mindent a készpénz visz

Az Európai Központi Bank nagy erőkkel készíti elő a digitális eurót. A németeket, az osztrákokat és a szlovákokat azonban nagyon nehéz lesz meggyőzni, náluk továbbra is a készpénz a nyerő.

Egy festői bortermelő városkában, Frankfurttól mintegy 100 kilométerre található egy rejtett bunker, amely évtizedekig Németország egyik legjobban őrzött titka volt. Az 1962-ben épült barlangszerű építményben készpénz formájában német márkákat tároltak, ellenintézkedésként arra készülve, hogy Nyugat-Németország hidegháborús ellenségei hamis bankjegyekkel árasztják el a piacot, hogy hiperinflációt idézzenek elő. 

készpénz
A németeknél a fizetési tranzakciók fele készpénzben történik / Fotó: Santiago Cornejo

A tartalék valutára végül nem volt szükség, és 1988-ban megsemmisítették. A németek azonban továbbra is aggódnak a pénzük biztonsága miatt. Alig több mint egy évvel az euró digitális változatának bevezetéséről szóló döntés előtt Európa legnagyobb gazdaságában az emberek mintegy fele még azt sem tudja elképzelni, hogy használja a digitális devizát. A legfőbb aggodalom a magánélet védelme – az euróövezet vezető tagjai közül a németek a legbizonytalanabbak e tekintetben. A készpénz tartós preferenciája tükrözi ezeket a nézeteket: Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke „szentnek” nevezi a bankjegyeket – írja a Bloomberg.

 

Az Európai Központi Bank, amely nagy erőkkel készül a digitális euróra, és 2025 végén hozza meg a végső döntést a bevezetéséről, tisztában van a félelmekkel. A magánélet védelme és biztonsága érdekében olyan technikákat tervez alkalmazni, mint az adattitkosítás és a hashing, amely megakadályozza a tranzakciók és az egyes felhasználók közötti közvetlen kapcsolatot. Ezenkívül a devizát kártyán keresztül – nem csak mobiltelefonon – teszi majd elérhetővé offline használatra. 

A digitális eurót a készpénz olyan digitális formájaként képzeljük el, amely minden digitális fizetésre használható, a fizikai készpénzzel együtt létezve

– mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke októberben az X-en, amikor a projekt előkészítési szakasza elindult.

A jegybanknak azonban nem csak a németeket kell meggyőznie. Ausztria, Szlovákia és Málta például még inkább ragaszkodnak a készpénzhez, annak ellenére, hogy a közeli euróövezeti tagok, például Hollandia, szinte teljesen elkerülik azt a digitális megoldások javára.

Ábránk szerint a német fizetési tranzakciók fele még mindig készpénzben zajlik

Készpénz – a fiatalabb németek már kezdik elfogadni a bankkártyát

Ráadásul a fiatalabb németek már messze nem olyan idegesek a magánélet védelme miatt. Egy tanulmány szerint a 65 év felettiek egyharmada elutasítaná a személyes adatok online megadását – még a szolgáltatás minőségének javítása érdekében is –, míg a 18–24 évesek mindössze 10 százaléka vélekedik így. 

Joachim Nagel, a Bundesbank vezetője optimista optimista azzal kapcsolatban, hogy idősebb honfitársait is sikerül majd meggyőzni a digitális euró előnyeiről. 

Az idősebb generációt azzal győzöm meg, hogy a készpénz nem fog eltűnni

– mondta júliusban a 20-as csoport Rio de Janeiróban tartott csúcstalálkozóján. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.