BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Beleremegne a világgazdaság, ha háború robbanna ki a két Korea között

A Koreai-félszigetért vívott háború olyan nagy károkkal járna, hogy inkább egyik fél sem kockáztatja meg a konfliktust. A költségek meghaladnák az orosz–ukrán háború okozta veszteségeket.

Ha Észak-Korea inváziót indítana Dél-Korea ellen, továbbá a háborúba bekapcsolódna az Egyesült Államok és Kína, akkor a konfliktus 4 ezermilliárd dollárt törölne el a globális GDP-ből, vagyis a világgazdaság 3,9 százalékkal zsugorodna egy év alatt.  Dél-Korea 37,5 százalékos visszaesést szenvedne el az ipari termelés és az export összeomlása miatt.

Egy nemzet, két ország: egyelőre nem valószínű a háború a két Korea között / Fotó: AFP

Mindez azzal magyarázható, hogy Dél-Korea kulcsfontosságú szerepet tölt be az ellátási láncokban: az ország gyártja a világ összes gyárában használt elektronikai alkatrészének 4 százalékát és a memóriacsipek mintegy 40 százalékát. A fővárosban, Szöulban és annak agglomerációjában mintegy 26 millió ember él, vagyis Dél-Korea lakosságának a fele.

A főváros és környéke adja az ország csipgyártásának 81 százalékát, továbbá a teljes ipari termelés 34 százalékát. Észak-Korea azonban hagyományos tüzérséggel is képes megsemmisíteni a határhoz közel fekvő Szöult, így a világpiacról hiányoznának a dél-koreai elektronikus termékek és félvezetők. Ráadásul a harcok megbénítanák a forgalmas kereskedelmi útvonalakat a tengeren, 

továbbá Peking és Washington szankciók sorát hozná egymás ellen.

Az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem visszaesése, a hajózási zavarok és a dél-koreai importtermékek kimaradása együttesen 5 százalékos csapást mérne a kínai gazdaságra, míg az Egyesült Államokban 2,3 százalékkal zsugorodna a GDP a Bloomberg elemzői szerint.

A háború továbbra is alacsony valószínűségű kimenetel, mivel egyik félnek sem érdeke az eszkaláció. Peking és Washington elégedett a jelenleg fennálló helyzettel, az Észak-Koreát irányító Kim család pedig nem kockáztatja meg a hatalom elvesztését egy véres háború miatt. Dél-Korea és Japán a gazdaságát félti egy pusztító konfliktustól, a háborúval járó menekülthullám pedig senkinek sem hiányzik.

Mi történne, ha összeomolna az észak-koreai rezsim?

A Koreai-félszigeten nemcsak a háború okozhat válságot: bár erre sincs sok esély, de előfordulhat, hogy összeomlik az észak-koreai rendszer. A Kim-rezsim felbomlása esetén az Egyesült Államok, Dél-Korea és Kína összecsapása elkerülhetetlen lenne, mivel a felek igyekeznének megszerezni az észak-koreai atomfegyvereket, továbbá Peking nem tűrné egy amerikai támogatású hatalom megjelenését a határán.

Ebben a forgatókönyvben Dél-Korea gazdasága 2,5 százalékkal csökkenne, emiatt kínai GDP 0,5 százalékkal, az amerikai pedig 0,4 százalékkal esne vissza, míg a világgazdaság fél százalékkal zsugorodna. Az elemzők ebben az esetben azzal számolnak, hogy Kína és az Egyesült Államok csak a félszigeten csapna össze, nem vetne be atomfegyvert és nem lőné a másik országát.

A háború, az éhínség és a szegénység ellenére a Kim család uralma több mint 75 éve tart, az 1953-as koreai háborús fegyverszünet óta nem volt nagyobb konfliktus a félszigeten. A legvalószínűbb forgatókönyv az elkövetkező években, hogy az észak-koreai rezsim fennmarad, és a feszültségek tartósak, de kezelhetők maradnak.

Kicsoda Kim Dzsue, és miért lehet ő Észak-Korea következő vezetője?

Sokáig semmit nem lehetett tudni az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun családjáról. Két évvel ezelőtt viszont a nyilvánosság elé állt Kim Dzsue, a diktátor lánya, akinek már most építik a személyi kultuszát. Annak alapján, ahogy a közmédia és a katonai vezetés hivatkozik rá és viselkedik vele, kijelenthető, hogy Kim Dzsue idővel átveheti apjától az ország vezetését.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.