BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország mindent megtesz Romániáért és Bulgáriáért

Az uniós tagországok kettős mércét alkalmaznak, ezért nem lehet teljes jogú schengeni övezeti tag Románia és Bulgária. Magyarország az uniós elnöksége alatt prioritásként kezeli, hogy ez megváltozzon, egyúttal szigorúan fellép a migrációval szemben.

Magyarország támogatja Románia és Bulgária teljes jogú schengeni csatlakozását. Kiemelt magyar, nemzetpolitikai és európai érdek is, hogy ez a szárazföldi határátkelésben is megvalósuljon – mondta Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken Marosvásárhelyen, egy kerekasztal-beszélgetésen.

Aerial,Photo,With,A1,Highway,Road,Between,Sebes,And,Deva.
Magyarország szembe száll a kettős mércét állító uniós országokkal / Fotó: Shutterstock
Magyarország szembeszáll a kettős mércét állító uniós országokkal / Fotó: Shutterstock

Zsigmond Barna Pál szerint

a két ország minden szakmai feltételt teljesített, és kettős mércének nevezte, hogy egyes tagállamok húzzák-halasztják a teljes jogú csatlakozásuk kérdését. 

Habár jó dolog, hogy a csatlakozás a légi és vízi határátkelésben megvalósult, de mielőbb szükség van rá a szárazföldi határoknál is, amit „Magyarország feltétel nélkül támogat”, és elnöksége alatt mindent megtesz a megvalósulásáért.

Mint ahogy Zsigmond tájékoztatott róla, a határ menti utak kiépültek, készen állnak a nyitásra, és a teljes csatlakozás a vasúti infrastruktúra fejlődésében is „új dimenziót” nyitna. A teljes jogú csatlakozás a magyar–magyar kapcsolatok szempontjából is fontos.

A legfontosabb politikai kérdés Magyarország számára

Az államtitkár szerint a migráció első számú politikai kérdéssé vált sok ország számára, de szerinte Románia mindent megtesz a határai védelme érdekében. 

A kérdésben közös európai felelősség van, és a nagy kibocsátó országokat kellene támogatni. A migrációs paktum nem megoldás erre, amit közösen kellene megtalálniuk a tagállamoknak, Romániával és Bulgáriával együtt. Az uniós megoldások a konszenzusról szólnak, és addig kell tárgyalni, amíg megszületik a közös döntés. Úgy vélte, hogy ezen a téren mindig a kelet-európaiak a vesztesek.

Zsigmond szerint

a schengeni rendszer épp amiatt „recseg-ropog”, mert az Európai Unió nem képes megvédeni a külső határokat, és „előbb-utóbb oda jutunk, ahonnan elindultunk”.

Az államtitkár leszögezte, hogy a magyar uniós elnökség prioritásai között az európai versenyképesség helyreállítása, az azt szolgáló bővítés mellett az illegális migráció külső dimenzióinak a hangsúlyozása is szerepel.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.