BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy lökést ad a francia gazdaságnak a párizsi olimpia

A hatás azonban mulandó lesz, eltűnik a negyedik negyedévre.

A második negyedévi 0,3 százalékos bővülés után a francia jegybank, a Banque de France a július és szeptemberi időszakra közel 0,5 százalékos növekedésre számít a francia gazdaságban, jelentős részben az olimpiának köszönhetően.

párizs
olimpia
Múló pozitív hatása lesz a gazdaságra a párizsi olimpiának / Fotó: AFP

Az ötkarikás játékok hivatalosan július végén nyíltak meg, a paralimpia pedig szeptemberben fejeződik be. A jegybank szerint a növekedésből legalább 0,25 százalékpont a játékok hatásának tulajdonítható.

A hírrel kapcsolatban az AFP francia hírügynökség emlékeztetett, hogy az előrejelzés nagyjából összhangban van a statisztikai hivatal, az INSEE prognózisával, amely szerint az olimpia 0,3 százalékponttal javítja a harmadik negyedévi gazdasági növekedést, amely így 0,5 százalékos lesz – vagyis megegyezik a jegybankéval.

Érdekes módon 

a világ legnagyobb sporteseménye előtt sokan ennek ellenkezője miatt aggódtak,

attól tartottak, hogy az olimpia kárt fog okozni a gazdaságnak, mert távol marad sok olyan turista, aki egyébként Párizsba látogatna.

Szállodák és légitársaságok, például az Air France is arról számolt be, hogy visszaesett a foglalások száma.

A jegybank szerint is vannak még bizonytalanságok az előrejelzéssel kapcsolatban, mivel a játékok pozitív hatását ellensúlyozhatja a politikai helyzet, miután nem lett egyértelmű győztese a nyári parlamenti választásnak.

Az viszont biztos, hogy az olimpia adta gazdasági lökés hatása mulandó lesz, az „többnyire elfog tűnni a negyedik negyedévben”, mondta újságíróknak Olivier Garnier, a központi bank vezető közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.