BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Two colleagues working in modern car factory német autóipar

Jó hír a magyar gazdaságnak, újra dübörögnek a német gyárak

A növekedést az autóipar vezette, aminek a magyarországi gyárak, beszállítók is örülnek.

Többhavi zuhanás után még a piaci előrejelzéseknél is gyorsabban nőttek a gyári megrendelések Németországban – derült ki a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentéséből.

Two colleagues working in modern car factory német autóipar
Tavaly december óta először nőttek a német gyári megrendelések / Fotó: Getty Images

Németországban a gyári megrendelések 2024 júniusában 3,9 százalékkal nőttek havi szinten, ami meghaladja a 0,8 százalékos piaci előrejelzéseket, és szilárd fordulatot jelent az előző hónapok folyamatos eséséhez képest.

Ez volt az első növekedés tavaly december óta, amelyet nagyrészt a repülőgépek, hajók és vonatok, illetve az autóipar megrendeléseinek erőteljes növekedése támogatott.

 

A számítógépek, valamint az elektronikai és optikai eszközök megrendelései tovább csökkentek, 7,9 százalékkal, ahogyan a fogyasztási és a félkész termékekéi is. A 9,3 százalékos lendületet vevő autóipar azonban korrigálni tudta ezt a visszaesést.

Ez Magyarország szempontjából is kedvező hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, s a német ipar újjáéledése a magyar gazdaságnak is áldás.

Eddig a német gazdaság lanyha növekedési üteme a magyar GDP-t is jelentősen visszafogta. Az adat abból a szempontból is kedvező, hogy elemzők szerint a hazai gazdaság sorsa leginkább az itthon gyártott termékek keresletétől függ. 

Míg a belföldi megrendelések 9,1 százalékkal emelkedtek, addig váratlanul a külföldi rendelések is megnőttek 0,4 százalékkal.

Scholznak nem sikerül felpörgetnie a német gazdaságot

Németország képtelen érdemi növekedést produkálni a Scholz-kormányzat alatt, s ez Európa legnagyobb gazdaságának hosszú távú jövőjére éppúgy árnyékot vet, mint a kormánykoalíció újraválasztási esélyeire.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.