BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szuperbaktériumok ellen küzdene egy több ezermilliárdot kezelő befektetői csoport

A mintát a klímaváltozás elleni fellépés adja a több mint 13 ezermilliárd dollárt kezelő csoport felhívása szerint. Az antibiotikum-rezisztens kórokozók már most is évi 1,3 millió áldozatot követelnek, ami 2050-re már évi 10 millióra nőhet.

Több mint 13 ezermilliárd dollár kezelt vagyon fölött rendelkező befektetők egy csoportja sürgeti a döntéshozókat világszerte, hogy határozzanak meg tudományos alapú célkitűzéseket az antibiotikum-rezisztens kórokozók terjedésének a megfékezésére, hasonlóan ahhoz, ahogy a klímaváltozás megfékezése esetében tették.

Pills,In,A,Bottle,High,Quality,Photo, antibiotikum
Fotó: Shutterstock

Az antibiotikum-ellenálló baktériumok már ma is óriási gondot okoznak, és ez csak rosszabb lesz

A többek között a Legal & General Investment Managementet és az Aviva Investorst is magában foglaló, több mint 80 intézmény által aláírt kezdeményezés egy nemzetközi keretrendszer és egy tudományos testület létrehozását sürgeti a probléma kezelése érdekében. A gyógyszereknek ellenálló baktériumok világszerte évi 1,3 millió ember halálát okozzák, és ha nem lépünk, akkor évi ezermilliárd dollárral növelhetik a globális egészségügyi kiadásokat 2050-re, miközben 3,8 százalékkal foghatják vissza a globális gazdasági teljesítményt, és évi 10 millió halálos áldozatot szedhetnek egy múlt hónapban publikált jelentés szerint.

Az ENSZ ugyan 2016-ban magas szinten hívta fel a figyelmet a kihívásra, ám a tettek azóta elmaradtak, a kérdés lekerült a napirendről. 

A nyílt levelet megfogalmazó befektetők szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumok mára rendszerszintű kockázatot jelentenek, hasonlóan a klímaváltozáshoz, ami veszélyezteti a globális pénzügyi piacokat, a gazdasági stabilitást és a hosszú távú értékteremtést.

A klímaváltozás elleni globális együttműködés a minta

A tudományos megalapozottságú célok követelése a 2015-ös Párizsi Egyezmény előtti tisztelgés, amely másfél fokban határozta meg az ipari forradalom előtti szinthez képesti felmelegedés maximumát, amit persze kevesebb mint 10 év alatt sikerült is túllépni, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is nő, noha ezen szint fölött a szélsőséges időjárási események valószínűsége jócskán megemelkedik – írja a Bloomberg.

Emma Berntman, a FAIRR Initiative befektetői kezdeményezés egyik kommunikációs szakembere szerint ugyanezt kell tenni az antibiotikum-rezisztens baktériumok kapcsán is – feltehetően itt nem a célokon való tíz éven belüli túllövésre gondol, hanem azok meghatározására és a nemzetközi együttműködésre  –, valamint meg kell értenünk, hogy hol és hogyan használjuk az antibiotikumokat.

Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedését a gyógyszerek túlhasználata okozza, nemcsak az emberi, hanem az állategészségügyben is

A jelenség elleni fellépést nehezíti az országok és kormányzati szervek közötti gyenge együttműködés, a jelenségről rendelkezésünkre álló szegényes adatmennyiség és a fellépés vállalatokat érintő, rövid távú pénzügyi hatásainak a kiszámíthatatlansága. A tudományos alapú célkiűzések azonban mind a befektetőket, mind a vállalatokat segíhetik magatartásuk és terveik megváltoztatásában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.