BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Elon Musk célba vette Argentínát

Javier Milei argentin elnök jó kapcsolatot ápol a Tesla és a SpaceX vezérigazgatójával, Elon Musk pedig ígéretet tett arra, hogy befektet az országban.

Elon Musk a közösségi médiában kijelentette: a cégei keresik a módját annak, hogy befektessenek Argentínában és támogassák a dél-amerikai országot. Bár a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója nem részletezte a terveit, Argentína a világ negyedik legnagyobb lítiumtermelőjének számít.

Elon Muskot főleg Argentína lítiumkészlete érdekelheti / Fotó: AFP

A fehér aranynak is nevezett alkálifém az elektromos akkumulátorok kulcsfontosságú anyaga: a lítiumnak a villanyautók akkumulátoraiban való felhasználása miatt a nyersanyag a globális verseny középpontjába került. Ez egymás ellen fordítja a világ legnagyobb autókocsi-gyártóit és a kormányokat is bevonja a kínálat növeléséért folytatott küzdelembe. 

Ezt erősíti, hogy Javier Milei argentin elnök tavasszal találkozott Muskkal a Tesla texasi üzemében, ahol a lítiumról tárgyaltak. Érdemes megemlíteni, hogy Milei és Musk hasonló elveket vallanak: a tavaly az argentin elnökválasztáson a jobboldali-libertariánus politikus aratott győzelmet. 

A közgazdász végzettségű Milei a minimális kormányzati beavatkozás mellett kardoskodik, a jegybank megszüntetését ígérte, és azt javasolta, hogy a nemzeti valutát dollárral váltsák fel.

A lakbérszabályozás eltörlése miatt virágzik az argentin ingatlanpiac
Milei sokkterápiája kifizetődni látszik. Az argentin ingatlanpiacon elkezdtek megjelenni az alacsonyabb bérleti díjak, bár a szektor újjáéledésére még várni kell néhány hónapot.

Államfőként az állami kiadások csökkentését, valamint a költségvetési hiány és a hiperinfláció megszüntetését tűzte ki célul.

Ennek érdekében 70 ezer kormányzati alkalmazottat elbocsátását jelentette be és befagyasztotta a közmunkaprogramot. A pénzromlással és gazdasági válsággal küzdő latin-amerikai országban így szívesen látják a külföldi befektetőket, míg a Teslának jól jöhet a lítium, amiért egyre nagyobb versengés.

Véget érhet a rémálom: a SpaceX hazahozza a Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósokat

Csak a jövő év elején térhetnek vissza a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rekedt űrhajósok, akik eredetileg mindössze egy 8 napos tesztmisszióra indultak a Boeing Starliner űrhajójával. Az űrhajósokat nem a Boeing hibás eszköze fogja hazahozni, hanem a SpaceX űrhajója szállítja majd a Földre, miután a Boeing a mai napig nem tudta a Starliner hibáját megjavítani.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.