BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Natural,Gas,Pipeline,Showing,The,Direction,Of,Gas,Flow,From

Európa az utolsó ukrajnai orosz gázszállításokra készül

Idén lejár az orosz gáz európai tranzitjáról szóló megállapodás. Kijev az orosz–ukrán háború miatt nem tervezi a szerződés meghosszabbítását, bár a tárgyalások még zajlanak.

Ukrajna évtizedek óta fontos szereplője az európai energiapiacoknak: keleti szomszédunk több mint 22 ezer kilométer földgázvezetékkel rendelkezik, amely Oroszországból szállítja az energiahordozót Európába. Azonban Kijev idén jelezte: nem tervezi az orosz gáz Európába irányuló tranzitjáról szóló szerződés meghosszabbítását.

Natural,Gas,Pipeline,Showing,The,Direction,Of,Gas,Flow,From
Az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz napjainkban már csak a kontinens ellátásának kevesebb mint öt százalékát teszi ki / Fotó: Shutterstock

A felek között zajlanak a tárgyalások, de a szerződést valószínűleg nem újítják meg a decemberi lejárat előtt. Az öreg kontinens energiapiacának ez még nagyobb bizonytalanságot jelentene, miközben Ukrajna elveszíti az energia-infrastruktúrája fenntartását segítő forrásokat, valamint a nyugati szövetségeseknek megfizethető energiát biztosító, régóta fenntartott stratégiai pozícióját.

A vezetékek a háború előtt kulcsfontosságú szerepet játszottak Oroszország, Ukrajna és Európa összekapcsolásában, azonban az Ukrajnán keresztül érkező orosz gáz napjainkban a kontinens ellátásának kevesebb mint 5 százalékát teszi ki. Ez még mindig elég ahhoz, hogy hatással legyen az energiabiztonságra. 

A Bloomberg szerint Kijev a tranzitdíjak kiesésével évi 800 millió dollárt bukhat, ami egyharmada a háború előtti összegnek. A legtöbb importőrnek sikerült alternatívát találnia, azonban az olcsó orosz energiahordozókra épülő német gazdaság belassult, ezért az ellenzéki pártok és gazdasági vezetők sürgetik a kormányt, hogy 

térjen vissza az oroszországi szállítmányokhoz.

Az ukrajnai útvonal lenne a legéletképesebb, miután 2022 szeptemberében felrobbantották az Északi Áramlatot. Moszkvának azonban más lehetőségek is rendelkezésre állnak: fokozhatja a gázexportot Ázsiába, vagy a Török Áramlaton – az oroszországi Anapa kikötőjénél kezdi meg a Fekete-tenger alatti útját – keresztül is értékesítheti az energiahordozót.

Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten kijelentette, hogy kész 2024 után is folytatni a gáztranzitot Ukrajnán keresztül. Kijev azeri és kazahsztáni gázzal pótolná a kieső orosz mennyiséget, azonban eddig nem sikerült megállapodnia az érintett államokkal. További hátrány lehet, hogy az orosz hadsereg egyelőre nem célozza a vezetékeket, azonban ha nem szállítanak orosz gáz, akkor már érdeke lesz ezek megsemmisítése.

Érdemes figyelni, mi történik a Krk szigeti LNG-terminálon

Megérkezett a századik cseppfolyósföldgáz- (LNG) szállítmány a Krk szigeti terminálhoz, a tételt a svájci központú MET csoport szállítja. A MET és horvátországi leányvállalata kulcsszerepet játszik Horvátország és a régió ellátásbiztonságának garantálásában. A 2021 januárja óta működő terminál fontosságát támasztja alá, hogy létesítése felkerült a közös érdekű uniós projektek (PCI) listájára, építéséhez 101,4 millió eurós támogatást kapott.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.