BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így segítenek az Egyesült Államokban az idős és beteg embereken

Megfizethető áron juthatnak hozzá az alapvető gyógyszerekhez.

Több mint egymillió amerikai legalább évi ezer dollárt (353 ezer forintot) spórol meg 2025-től kezdődően, amikor életbe lép a vényköteles gyógyszerekre vonatkozó évi 2000 dolláros felső határ – számította ki a nyugdíjasok legnagyobb szövetsége (American Association of Retired Persons – AARP).

Prince,Frederick,,Maryland,,Usa,,Aug,3,,2023,A,Senior,Man
A gyógyszerárplafon első körben a legidősebb amerikaiakon segít / Fotó: Shutterstock

Az árplafon Joe Biden elnök inflációcsökkentő törvényének a része, a 65 éves vagy annál idősebb személyek és a fogyatékkal élők Medicare-programjára vonatkozik. A vényköteles gyógyszerekre vonatkozó része mintegy 56 millió emberre terjed ki – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters.

Az AARP annak idején lobbizott a törvény elfogadásáért, és megbízta az Avalere egészségügyi tanácsadót, vizsgálja meg a hatásait; ezt a jelentést tették most közzé.

 

Egyre nő a profitálók köre

Eszerint a 2000 dolláros felső határ 2025-ben több mint 3,2 millió ember, vagyis a kedvezményezettek mintegy 8,4 százaléka számára csökkenti az árakat, akik nem részesülnek másfajta, például jövedelempótló támogatásban.

Ez nagy változás a korábbiakhoz képest, amikor is a jövedelemtámogatásra nem jogosultaknak mindenképpen ki kellett fizetniük a gyógyszerköltségek 5 százalékát.

Leigh Purvis, az AARP vényköteles gyógyszerek árképzésével foglalkozó szakértője szerint a felső határ várhatóan lehetővé teszi, hogy 

hosszú távon spóroljanak a leginkább rászorulók, még akkor is, ha a díjak nyilvánvalóan emelkednek majd.

San,Francisco,,Ca,,Usa,,9,10,2021,,An,Elderly,Woman
Némileg több a nő a kedvezményezettek között, mint a férfi / Fotó: Shutterstock

Számításaik szerint 2029-re már 4,1 millió ember, vagyis a kedvezményezettek 9,6 százaléka profitál belőle, és a legnagyobb hatást azok fogják érezni, akik a legdrágább, szabadalommal védett gyógyszereket használják elsősorban.

Konkrét példa

Konkrét példát is felhoztak. A 82 éves Diana DiVito krónikus leukémiájának kezelései költségei több mint öt évig átlagosan havi 858 dollárt (303 ezer forintot) tettek ki.

A gyógyszer árának 33 százalékára volt a társadalombiztosítása, amíg el nem érte a megszabott felső határt. Ezt követően még mindig ki kellett fizetnie a gyógyszer árának 5 százalékát. Az inflációcsökkentő törvény 2024-ben megszüntette ezt a kiegészítő hozzájárulást.

Amikor megláttam az első önrészt, majdnem szívrohamot kaptam

– mondta az asszony az AARP-jelentést bemutató sajtótájékoztatóján. „Hatalmas teher esett le a vállamról, és hihetetlenül hálás vagyok” – tette hozzá.

Kirkland,,Wa,Usa,-,Circa,October,2021:,View,Of,An
Évente legalább ezer dollárt spórolhatnak a gyógyszerek árán / Fotó: Shutterstock

A 2025 és 2029 között a felső határt elérők közel 40 százaléka, mintegy 1,4 millió ember fog évente ezer, 12 százaléka, vagyis 420 ezer ember pedig több mint 3000 dollárt megtakarítani. Jelenleg egyes betegek évente több mint tízezer dollárt is fizetnek – olvasható az AARP jelentésében.

„Az idősebbeknek többé nem kell majd zsebből fizetniük, és ezt a pénzt a családjukba, szélesebb körű egészségügyi szükségleteikre fordíthatják, vagy egyszerűen megtakaríthatják, hogy nagyobb pénzügyi stabilitást érjenek el” – mondta a tájékoztatón Jo Ann Jenkins, az AARP vezérigazgatója.

A The Hill a jelentéssel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a kedvezményezettek első köre 75 és 84 év közötti lesz jövőre, és kicsivel több közöttük a nő, mint a férfi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.