BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azonnal kiírja a választást az új japán kormányfő

A tervezettnél egy évvel korábban, október 27-én döntenek a választók az új parlament összetételéről.

Október 27-re írja ki az általános választást a hamarosan hivatalba lépő új japán kormányfő, Isiba Sigeru – egy évvel korábban a tervezettnél és megelőzve az amerikai elnökválasztást.

Next Japanese PM Ishiba announces dissolution of Lower House
Shigeru Ishiba, new president of LDP (Liberal Democratic Party), attends a press conference at LDP headquarters in Tokyo on September 30, 2024. Ishiba announces the dissolution of the House of Representatives and election schedule.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Masamine Kawaguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Isiba Sigeru bejelentette, hogy október 27-re írja ki a parlamenti választást Japánban / Fotó: AFP

Ezt Isiba hétfőn jelentette be, miután pénteken megnyerte a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) történetének legszorosabb elnökválasztását. A parlament kedden ül össze, hogy megerősítse őt a miniszterelnöki poszton, de ez csak formalitás, mivel a pártnak többsége van az alsóházházban, 258 hellyel rendelkezik a 465-ből. Már korábban szinte biztosra vehető volt, hogy előrehozzák a választást, bárki lesz is az LDP új vezetője.

Aggódnak a befektetők

„Fontos, hogy az emberek a lehető leghamarabb ítéletet mondjanak az új adminisztrációról” – indokolta a döntését Isiba hétfői sajtótájékoztatóján. A hírre a Reuters tudósítása szerint 4 százalékkal esett a tőzsde a kereskedés elején, 

a Nikkei 225 végül mínusz 4,82 százalékon zárt.

A gyengülését elsősorban Isiba kijelentései okozták a monetáris politika „normalizálásának” szükségességéről, ami aggodalommal tölti el a befektetőket, mivel az elmúlt években a japán jegybank rendkívül laza monetáris politikát folytatott a piac élénkítése és a többéves deflációs időszak megszüntetése érdekében.

A jen viszont erősödött, és a japán államkötvények hozamai is megugrottak a monetáris politikában keményvonalasnak tartott Isiba megválasztására reagálva.

Isiba már keresi a csapatát

Isiba hétfőn azonnal meg is kezdte a kormány tagjainak kiválasztását. Eddig annyi biztos, hogy 

két rivális elnökjelölt közül kettő, Kato Kacunobu pénzügyminiszter és Hajasi Josimasza kabinetfőtitkár a helyén marad,

– értesült a Reuters két megbízható forrásból.

LDP presidential election in Japan
Sanae Takaichi, minister of state for economic security, delivers a speech prior to Liberal Democratic Party's presidential runoff vote at LDP headquarters in Tokyo on September 27, 2024.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Riválisai közül az egyik nem vállal posztot Isiba kormányában / Fotó: AFP

A kormányfő egyik közeli szövetségese, Ivaja Takesi korábbi védelmi miniszter veszi át a külügyi tárca irányítását, Nakatani Gen pedig visszatér a védelmi minisztérium élére. A gazdasági tárca vezetője Muto Jodzsi lesz.

Nem lesz tagja a kormánynak a keményvonalas Takaicsi Szanei gazdasági biztonságért felelős miniszter, aki szintén indult az LDP elnökválasztásán. Az ő távolléte megnehezítheti Isibának, hogy irányítsa a botrányoktól sújtott, megosztott frakciót.

Sajtóhírek szerint Takaicsi mondott nemet, ami Siratori Hirosi, tokiói Hosei Egyetem politológus professzora szerint „Isiba támogatói bázisának a gyengeségére utalhat, ami a jövőben problémákat okozhat neki”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.