BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A view of an oil well at Arab Desert in Jebel Dukhan, Bahrain on March 4, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto)

Jöhet az olcsóbb üzemanyag: még alacsonyabb olajárra számítanak a szakértők

Az OPEC+ remélhetőleg nem dönt a kitermelés gyors növeléséről, mert az csak megborítaná a piacot.

A gyenge kínai kereslet és a tartós globális túltermelés miatt arra számít a két multinacionális energiakereskedő, a Gunvor és a Trafigura, hogy az olaj hordónkénti ára valahol 60–70 dollár között mozog majd azok után, hogy az év elején elérte a 90 dollárt is. (Egy dollár 356,7 forint.)

A view of an oil well at Arab Desert in Jebel Dukhan, Bahrain on March 4, 2024. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto)
Az olajár szinten tartása érdekében elhalasztja a kitermelés növelését az OPEC+ / Fotó: AFP

Az olajár folyamatos nyomás alatt van a világ két legnagyobb gazdaságának csökkenő kereslete miatt – emlékeztetett a Reuters. A piac ezért némileg megkönnyebbült a múlt héten, amikor az olajtermelő országok és szövetségeseik, az OPEC+ úgy döntött, hogy elhalasztja a kitermelés eredetileg októberre és novemberre tervezett növelését.

A kereskedők azonban figyelmeztettek, hogy ez a megkönnyebbülés csak rövid életű lehet. Ben Luckock, a Trafigura globális vezetője a jelenleg Szingapúrban zajló ázsiai olajipari konferencián (Asia Pacific Petroleum Conference – APPEC) úgy vélte, hogy az ár „viszonylag hamar visszacsúszik” a 60–70 dolláros sávba.

Szerinte a piac tudni akarja, hogy az OPEC nem hozza-e vissza a korábban kiesett mennyiséget, de legalább annyit, hogy a legjobb esetben is a tervezettnél sokkal lassabban teszi majd meg.

Mi a megfelelő ár?

Torbjorn Tornqvist, a Gunvor energiakereskedő társalapítója és elnöke szerint a hordónkénti 70 dolláros olajár tisztességes, mivel jelenleg világszerte többet termelnek ki, mint amennyit elfogyasztanak, és ez a helyzet a következő években csak romlani fog.

„A probléma nem az OPEC-ben van, mert ők nagyszerű munkát végeztek a kérdés kezelésében. A probléma az, hogy nem tudják ellenőrizni, hol van most a növekedés az OPEC-en kívül, márpedig az jelentős mértékű” – fogalmazott.

Oil,Barrels,Blue,Or,Chemical,Drums,Horizontal,Stacked,Up
Az olaj ára az ukrajnai háború kitörése előtt volt utoljára a jelenlegi szinten / Fotó: Shutterstock

Az ár most nagyjából ezen a szinten van, hétfő reggel a Brentet a határidős jegyzésekben 71,15, az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate fajtát 68,38 dollárért kínálták. A Brent ára még 2021 novemberében, az orosz–ukrán háború kitörése előtt volt utoljára ezen a szinten.

Aggasztó túltermelés

A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency – IEA) előrejelzése szerint az olajtermelés napi 770 ezer hordóval nő az idén, és eléri a 103 millió hordót. Jövőre azonban a bővülés már napi 1,8 millió hordó lesz, elsősorban az Egyesült Államoknak, Kanadának, Guayanának és Brazíliának köszönhetően.

Jim Burkhard, az S&P Global Commodity Insights kutatási alelnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy a növekedés lassul ugyan az Egyesült Államokban, de nem áll le, és még mindig jelentős, ami újabb kihívás az OPEC+ döntéshozói számára.

Az amerikaiak gyors ütemben növelik a palaolaj-kitermelést / Fotó: AFP

Ő úgy véli, hogy a szervezet 2022 óta először  jövőre növeli majd meg a kitermelést. Ám ha ez mégsem következne be, az árakra akkor is nyomást gyakorol majd a továbbra is gyenge kínai kereslet, valamint a globálisan rendelkezésre álló szabad olajtermelési kapacitás, beleértve a közel-keleti több mint napi ötmillió hordót.

Az olajkínálati többlet ciklusa folytatódik. Véget fog érni, de ez 2026-ban vagy azon túl következik be

– vélekedett.

Az OPEC+ dilemmája

A Bloomberg tudósításában emlékeztetett, hogy az OPEC+ tagjainak piaci részesedése csökkent annak következtében, hogy ők visszafogták a kitermelést az árak fenntartása érdekében, miközben mások, például az amerikai palaolaj-termelők növelték a sajátjukat.

Daan Struyven, a Goldman Sachs elemzője a konferencián ugyan valószínűtlennek nevezte az OPEC+ és az amerikai palaolaj-termelők közötti esetleges árháborút, arra azonban emlékeztetett, hogy az olaj alsó árszintje a 75-80 dollárról 70 dollár felé tolódhat. Ez pedig a becsült, hosszú távú palaolaj-áttörési ár.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.