BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bajban a Calvin Klein és a Tommy Hilfiger: Kína megszakíthatja a gyapotexportot

A kínai kereskedelmi minisztérium vizsgálatot indított a Calvin Klein és a Tommy Hilfiger tulajdonosával szemben, mivel szerintük nem megfelelően bántak a termékeikkel. Kína arra kötelezi az anyacéget, hogy harminc napon belül bizonyítsák, nem történtek diszkriminatív intézkedések.

Kína vizsgálatot indít a PVH-val, a Calvin Klein és a Tommy Hilfiger anyavállalatával szemben a piaci kereskedési elvek megszegése miatt – közölte kedden a kínai kereskedelmi minisztérium. A kínai közlemény szerint a két divatmárka a Hszincsiang tartományból származó termékekkel kapcsolatban lépett fel jogsértően.

CHINA-XINJIANG-COTTON-HARVEST (CN), Kína, gyapot
Nagy bajban a Calvin Klein és a Tommy Hilfiger: Kína megszakíthatja a gyapotexportot / Fotó: Xinhua via AFP

Kína régóta nagy gyapotbeszállítója a PVH két csúcsmárkájának, így különösen kellemetlen a mostani eset. A kereskedelmi minisztérium közleménye szerint az amerikai vállalatnak 30 napon belül dokumentumokat kell benyújtania a hszincsiangi termékekkel kapcsolatban, és 

bizonyítania kell, hogy az elmúlt három évben nem hozott diszkriminatív intézkedéseket a kínai gyapottal kapcsolatban.

Ezenkívül a minisztérium külön közleményben megjegyezte: a PVH-t azzal gyanúsítják, hogy mindenféle tényalap nélkül, igazságtalanul bojkottálta a Hszincsiang tartományból származó gyapotot és más termékeket – írja a Reuters. Ha a Calvin Klein és a Tommy Hilfiger anyavállalatának nem sikerül prezentálnia a kért dokumentumokat, Kína akár meg is szakíthatja a gyapotexportot a PVH-val.

Egy évek óta húzódó ideológiai harc

Évek óta tart a bojkottharc Hszincsiang tartománnyal szemben, többen azzal a váddal élnek, hogy Kína súlyosan megsérti az ujgur kisebbség emberi jogait

A tartományban élő muszlim ujgurokat állítólag kényszermunkatáborokba zárják, 

és vallási, kulturális elnyomást szenvednek el. A kényszermunka egyik fő területe a gyapottermesztés, mivel Hszincsiang a világ egyik legnagyobb gyapottermelő régiója. Ennek eredményeként számos nyugati divatmárka, például a H&M és a Nike, megszakította kapcsolatait a Hszincsiangból származó gyapottal, hogy elkerüljék a kényszermunkával összefüggésbe hozott alapanyagok használatát. 

A kínai kormány tagadja ezeket a vádakat, és a bojkottok miatt a bojkottáló márkákat kemény kritikával illette. A bojkott nyomán néhány márkát Kínában visszavontak az üzletekből, és a közösségi médiában is erős ellenállás érte őket.

Mi lesz, ha Kína elvágja a gyapot útját?

A PVH kivételes helyzetben érezhette magát eddig, ugyanis Kína és India a világ legnagyobb gyapottermelőiként az alapanyagot főként saját textiliparuknak szánják. Az elmúlt évek nagy gyapotexportőre nem más, mint Brazília, amely most már megelőzte az Egyesült Államokat is. 

A dél-amerikai ország 12,4 millió bálát exportált a 2023–2024-es betakarítási szezonban, 

szemben az Egyesült Államokból származó 11,8 millió bálával. Brazília az elmúlt évtizedben folyamatosan növelte gyapottermesztési területét, a 2023–2024-es szezonra 1,87 millió hektárnyi területet vetett be, ami éves szinten 13 százalékos növekedés számít. Az alacsony kukoricaárak ugyanis arra késztették a latin-amerikai ország farmereit, hogy gyapotot ültessenek.

Logikus lenne tehát, ha Kína után a PVH is Brazília felé fordulna az új gyapotbeszállítás reményében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.