BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsugorodik a kínai autópiac, de törnek föl a hibridek

A tölthető hibridek iránti dinamikusan erősödő kereslet ellenére tovább tart a lejtmenet a kínai autóeladásokban. Az új generációs autók száma először lépte át az egymilliós havi darabszámot, s ebben a kínai állami támogatások révén Peking keze is vastagon benne volt.

Sorozatban ötödik hónapja csökkennek az autóeladások a világ legnagyobb piacán: Kínában összesen 1,92 millió autó kelt el augusztusban, azaz 1,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Öröm az ürömben, hogy a kínai csökkenés dinamikája mérséklődött, júliusban még 3,1 százalékos volt az éves alapú lemaradás. 

kínai autógyártás 
Changan Automobile Vehicle Distribution Center in Chongqing
Jellemző kínai helyzetkép: a Changan autói porosodnak a gyárudvaron / Fotó: NurPhoto via AFP

A Kínai Személyautó-gyártók Szövetsége (CPCA) által közreadott előzetes adatok szerint a robbanómotoros, illetve az elektromos és tölthető hibridek közötti generációváltás új fejezethez ért, az újgenerációs (NEV) járművek részaránya a teljes forgalomban júliust követően másodszor haladta meg az 50 százalékot, s már 53,5 százaléknál jár a penetrációjuk. 

A kínai állam is besegített a támogatásokkal 

Ebben egyrészt az újgenerációs autók árcsökkenése, másrészt a vásárlásukhoz nyújtott állami támogatás júniustól hatályos megduplázása – a szubvenció elérheti az egymillió forintot – játszott közre, no meg a választék gyors bővülése. 

A lényeg: 1 millió 27 ezer eladott jármű augusztusban, ezzel első alkalommal lépte át a NEV-forgalom a havi egymilliós darabszámot. 

Ez tavaly augusztushoz képest 43,2 százalékos, most júliushoz viszonyítva pedig 17 százalékos bővülés. A NEV kategória két királya egyaránt idei legjobb teljesítményével zárta a hónapot, a különbség annyi, hogy a Szegeden óriásgyárat építő világelső BYD esetében ez történelmi csúcs, addig a Tesla már hagyott maga mögött termékenyebb hónapot is.

Döntő fölényben a BYD

A legtöbbet a BYD elektromos személyautóiból értékesítettek, 30 százalékkal többet, mint egy éve. A 373 ezer darab jármű rekord a márka havi eladásaiban. A vállalat jelentése szerint a plug-in hibrid elektromos autók szállításai 48 százalékkal, míg a pusztán akkumulátoros elektromos járművek értékesítése 12 százalékkal emelkedett. 

Az új generációs autók eladásai Kínában
 

A Tesla összesen 63 456 darab elektromos járművet értékesített az országban, 37 százalékkal többet mint júliusban, de elmaradva az egy évvel korábbi 64,7 ezres teljesítménytől. A cég a megugró eladásokat a kisebb városokban tapasztalt dinamikus forgalombővülésre vezette vissza, de az ötéves kamatmentes konstrukciójuk is sok vásárlót hozott.

A kínai autók exportja is fellendülőben van az augusztusi leltár szerint 24 százalékkal ugrott meg, szemben a júliusi 20 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.