BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Németország

Olaf Scholznak lefőtt a kávé, nagyon furcsa dolgok jönnek Németországban

Tarolt a radikális jobboldal a német tartományi választásokon, de a szélsőbal is jól szerepelt. Németországban nagyon furcsa politikai társbérletek jönnek.

A radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) nyerte németországi thüringiai tartományi választásokat. Ez újabb súlyos csapás Németország kormánykoalíciójára.

Németország
Hiába tört előre fontos keletnémet tartományokban az AfD, Németországban a politikai elit nem engedi kormányozni / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A radikális jobboldal tarolt vasárnap az ország keleti részén rendezett tartományi választásokon. A bevándorlásellenes AfD diadala egy olyan régióban, amely a hidegháború idején kommunista ellenőrzés alatt állt, hatalmas csapást jelent Németország politikai közepére – különösen az Olaf Scholz kancellár vezette kormánykoalíció három pártja számára, amelyek jelentős veszteségeket szenvedtek el.

Az AfD a szavazatok közel 33 százalékával az első helyen végzett Türingiában, s ez a tény mélyen el kell, hogy gondolkodtassa az úgynevezett centrumpártokat – a szociáldemokratákat (Scholz pártja), valamint a kereszténydemokrata, jelenleg ellenzéki  CDU/CSU pártszövetséget. 

Számunkra ez történelmi siker

mondta a Politico című lapnak Alice Weidel, az AfD egyik országos vezetője.

Németország nemet mondott a migránsokra

A népesebb Szászországban a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) a jelek szerint sikert aratott; a szavazatok mintegy 32 százalékával az első helyen, az AfD pedig szorosan mögötte végzett. Egy új populista-baloldali párt, a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW), amelyet a régi keletnémet kommunista párt egykori tagja vezet, mindkét tartományban a harmadik helyen végzett. A politikai spektrum szélsőséges pártjainak térnyerése valószínűleg újabb csapást jelent Scholz amúgy is gyenge kormánykoalíciójára.

A három koalíciós párt – Scholz balközép Szociáldemokrata Pártja (SPD), a Zöldek és a fiskálisan konzervatív Szabad Demokrata Párt (FDP) - jelentős veszteségeket szenvedett a vasárnapi szavazáson. 

Türingiában például úgy tűnik, hogy a Zöldek és az FDP is kiesett a tartományi parlamentből, miután nem érték el a mandátumszerzéshez szükséges öt százalékos küszöböt.

Az SPD ugyan kevesebbet veszített a választásokon, de az eredménye így is siralmas volt. A párt már sokat veszített befolyásából Németország keleti részén, és a júniusi európai parlamenti választásokon több mint egy évszázada a legrosszabbul szerepelt országos választásokon. 

Az SPD számára ez nem egy örömteli este

– fogalmazott meglehetősen finoman Kevin Kühnert, a párt főtitkára.

A centrum inkább a kommunistákat választja, mint az AfD-t

Az AfD erős szereplése ellenére azonban nem valószínű, hogy a párt átveszi a hatalmat. Az összes többi párt, amely a jelek szerint mandátumot szerzett a tartományi parlamentekben,

 korábban elutasította, hogy az AfD-vel koalícióban kormányozzon. 

Türingiában azonban a párt a mandátumok több mint egyharmadával rendelkezik, ami lehetővé teszi számára, hogy bizonyos döntéseket, például a tartományi alkotmánybíróság bíráinak kinevezését megakadályozza.

A populista BSW, amely a bevándorlással és más szociális kérdésekkel kapcsolatos hagyományos jobboldali álláspontokat ötvözi a megszokott baloldali gazdaság- és jóléti politikával, ünnepelte a választási eredményeket. Tekintettel a mindkét államban fennálló politikai törésvonalra,

a BSW valószínűleg királycsináló szerepet fog játszani a koalíciók kialakításában mindkét állami parlamentben – nagyon furcsa politikai konstellációk jönnek Németországban.

Ez a koalícióépítési folyamat hetekig vagy hónapokig is eltarthat, tekintettel a bonyolult választási matematikára – és furcsa politikai társulásokhoz vezethet: a centrista konzervatívok valószínűleg egy volt kommunista által vezetett populista baloldali párttal együtt fognak kormányozni.

Az eredmény Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is kedvezhet, aki a hidegháború idején a KGB kémjeként dolgozott az akkori Kelet-Németországban, Drezdában. Mind az AfD, mind a BSW a Kremllel való szorosabb kapcsolatokat támogatja – és le akarja állítani az Ukrajnának nyújtott német katonai támogatást. 

Azt akarjuk, hogy az ukrajnai háború véget érjen, és nem látjuk, hogy ez újabb és újabb fegyverszállításokkal történne meg 

– mondta Wagenknecht, a BSW vezetője az ARD közszolgálati televíziónak a szavazás után.

Sahra Wagenknecht – s volt kommunista lehet a mérleg nyelve a német keleti tartományokban / Fotó: AFP

Az AfD támogatottsága még azután is megugrott, hogy Thüringiában és Szászországban az állami szintű belügyi hírszerzés a párt helyi fiókjait a német demokrácia aláásására törekvő szélsőséges szervezeteknek minősítette.

Az a tény, hogy mindkét tartományban majdnem minden harmadik választópolgár a hivatalos figyelmeztetések ellenére támogatta az AfD-t, a Németország keleti részén elterjedt bizalmatlanságról árulkodik a lakosság körében a többségi pártokkal és intézményekkel szemben.

 A felmérések szerint az AfD vezet a keleti Brandenburg tartományban is, ahol a választók szeptember 22-én járulnak az urnákhoz.

A választásokat megelőző felmérések szerint a választókat a migráció kérdése foglalkoztatja, a türingiai és szászországi válaszadók a bűnözés és a „szociális védelem” mellett ezt a három legfontosabb probléma egyikeként említették. A német közszolgálati televízió egyik felmérése szerint a választók 81 százaléka értett egyet a következő az állítással: „Alapvetően más menekült- és menekültpolitikára van szükség, hogy kevesebb ember jöjjön hozzánk”.

Terror a választások előtt

A vasárnapi szavazás a néhány nappal korábban a nyugat-németországi Solingen városában elkövetett halálos késes támadást követte, amely újjáélesztette a bevándorlásról és a bűnözésről szóló feszült országos vitát. A gyanúsítottat, egy szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam tagja volt, azzal vádolják, hogy három embert megölt és többeket megsebesített.

Scholz „terrorizmusnak” nevezte a támadást, miközben kormányának miniszterei a vasárnapi választások előtt keményebb migrációs intézkedéseket jelentettek be, döntöttek arról, hogy kitoloncolják azokat a migránsokat, akik erőszakos bűncselekményeket követnek el, és egyes esetekben csökkentik a menedékkérők juttatásait.

Az AfD a fiatalokat nyerte meg

Az AfD az első felmérések adatai szerint mindkét államban különösen a fiatal szavazók körében erősödött masszívan. 

  • Türingiában a párt 37 százalékos támogatottsággal végzett az első helyen a 18–24 évesek körében, ami 
  • csaknem 20 százalékpontos növekedést jelent a 2019-es előző tartományi választáson elért eredményéhez képest. 
  • Szászországban eközben az AfD a szavazók 31 százalékát szerezte meg ebben a korcsoportban, 
  • ami 14 százalékpontos növekedést jelent a 2019-es eredményhez képest.

Az eredmény örömmel töltötte el Björn Höckét, az AfD türingiai vezetőjét, akit a párt egyik legszélsőségesebb politikusának tartanak, mivel egy német bíróság kétszer is elítélte náci retorika szándékos használata miatt.

„Több mint boldog vagyok” – mondta Höcke az eredményről a közszolgálati televízióban. Az eredmény – tette hozzá – „nagy büszkeséggel és elégedettséggel tölt el”.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.