BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Beach,Umbrellas,At,The,Beginning,Of,The,Season,-,Rimini

Olasz stranddinasztiák egyeduralma ellen ágál az unió

Közel állhat az EU és Olaszország a strandkoncessziós viszály megoldásához, legalábbis erre utal a csaknem két évtizedes ügyről a napokban megjelent legfrissebb hír. A sztrájkokkal tarkított olasz nyárban az eddig automatikusan megújuló strandüzemeltetési jogukért harcoló helyi vállalkozások mellett egyre gyakrabban került szóba a maffia is. Ami tény, az tény, mind a jobb-, mind a baloldali olasz kormányok ellenálltak az unió által követelt versenyeztetésnek, ami már kétszer is eljárást vont maga után. Mindeközben az évi kétmilliárd eurós strandbizniszt évtizedek óta ugyanazok a családok tartják kézben. Róma mostanra kifogyott a lehetőségekből az Euronews értesülései szerint.

Csaknem két évtizedes vita végére kellene már végre pontot tenni Olaszországban, ahol strandháborúba torkollt az uniós versenyszabályok betartására vonatkozó brüsszeli követelés, amely szerint átlátható módon és valós verseny alapján kell koncesszióba adni Olaszországban a tengerparti strandokat – a fejleményekről az Euronews számolt be.

https://www.vg.hu/turizmus/2024/08/erre-mindenkeppen-figyeljen-ha-olaszorszagba-utazik
Olasz strandkoncesszió: a piros zászló szerint fürdeni tilos, de a napernyőket a sztrájkolók strandidőben sem nyitották ki / Fotó: Shutterstock

A kérdésbe egyelőre minden kormánynak beletört a bicskája, amit igazán nem is mertek használni, hiszen kiterjedt üzemeltetői körről, végső soron pedig jelentős számú szavazatról van szó a tengerpartok mentén.

Tengerparti nyaralás és strandsztrájk: kellemetlen epizódok

A családi vállalkozások által birtokolt piacon a napernyők és nyugágyak bérbeadásából, a strandok működtetéséből évente mintegy kétmilliárd eurós bevétel származik.

A működési engedély ára:

  •  7600 euró strandonként,
  •  amivel szemben 260 ezer eurós éves forgalom áll.
Top,View,On,A,Sandy,Beach,In,Rimini,,Italy
Olasz stranddinasztiák egyeduralma a tengerpartokon / Fotó: Shutterstock

A jellemzően az olasz állam tulajdonában lévő strandok üzemeltetési jogát a helyi önkormányzatok hajdan magánszemélyeknek, például háborús veteránoknak adták át, akik így biztos jövedelemhez jutottak. Van, aki már a harmadik generációs üzemeltető egy családon belül, vagyis ezek a szerzett jogok igen régóta garantálják jó néhány család megélhetését.

Közel áll az EU és Olaszország a strandkoncessziós vita megoldásához? 

A probléma az, hogy a hajdan kiadott és azóta folyamatosan megújuló engedélyek 

gyakorlatilag bebetonozták e családok jogait, vagyis a strandbizniszre senki sem pályázhat már évtizedek óta. 

Az Európai Unió viszont ezzel szemben 2006 óta előírja az átlátható versenyeztetés szabályát. Ez ellen az érintettek azzal érvelnek, hogy tetemes beruházásokat hajtottak már végre a strandokon, amelyeket most tőkeerős nagy cégek gyakorlatilag ingyen szerezhetnek meg.

Beach,Umbrellas,At,The,Beginning,Of,The,Season,-,Rimini
Nyaralás zsebbe vágó napidíjakkal és olasz strandsztrájk / Fotó: Shutterstock

A strandüzemeltetési engedélyeket Giorgia Meloni jobboldali kormánya erre a szezonra is megújította, viszont  a hírek szerint közel lehet, úgymond küszöbön áll a megoldás az EU és Olaszország között a strandkoncessziós viszályban. Konkrétan: 

Róma 2025 elejétől kénytelen lesz megfelelni az uniós szabályoknak.

Beszédes adat, hogy az olasz államigazgatás évente alig százmillió eurót kap az ország 12 166 strandkoncessziójából, miközben az állami tulajdon hasznosításából busás bevétel származik a rendkívül kedvelt tengerpartokon.

A magas árakra sokan panaszkodnak, egy nyugágy és egy napernyő napidíja 25–35 euró között mozog.

Az idei olasz nyarat beárnyékolta a potenciális napágy- és napernyőhiány, valamint a később nyitó strandok híre, ami minden bizonnyal nem volt túl jó reklámfogás a turisztikai piacon sem.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.