BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Crane,Lifting,A,Wooden,Building,Module,To,Its,Position,In

Hölgyek figyeljenek, Európa visszatér a panellakásokhoz, az új név Lego

A német építőipar betegsége rávilágít a valószínű új trendre, és ez sok hazánkfiát is érinthet, hiszen hagyományosan sokan dolgoznak ebben a szektorban vendégmunkásként. A panel mint építési módszer régi ismerősünk. Visszatérésével mégsem ugyanarról van szó, miközben másfajta szakértelmet igényel, mint a hagyományos egyedi stílusú építkezés, és van egy olyan vonatkozása, ami a hölgyek figyelmét vonhatja magára.

Magyar vendégmunkások ezrei szembesülhettek már vele, hogy a német építőipar súlyos problémákkal küzd. A szakértők látnak kiutat, mégpedig egy technológiaváltást, amely akár visszafordulásnak is tűnhet azok számára, akik emlékeznek a tömeges lakásépítéseket lehetővé tévő házgyárakra a valamikori európai kommunista tömbben. A változás kiindulópontja és mintája Dánia, de a német szakértő szerint a trendben jócskán a szomszédaik elé vágtak a franciák is. 

Northvolt - Construction site
Fotó: AFP

Ha a németek lendületesen az újfajta gyári építkezés irányába fordulnak, az első körben a magyar vendégmunkások egy részének jelenthet nagy változást, hiszen újfajta szakértelmet igényel, de logikus folytatás, hogy a magyar építők és építkezők is egyre szélesebb körben találkoznak az új lehetőségekkel és igényekkel.

A német építőipar már a világjárvány beütése óta támolyog. Ez az egyik eleme annak, hogy egészében a német gazdaság és életszínvonal sem tud magához térni, nyilvánvaló következményekkel a hozzájuk ezer szállal kötődő magyar gazdaság és piaci teljesítmény számára. 

Az építési teljesítmény akkor zsugorodik, amikor sok-sok új lakásra lenne szükség: súlyosbodik a lakáshiány, ami szintén érinti a németeknél szerencsét próbáló honfitársainkat. A probléma nem kizárólag német, a Világgazdasági Fórum szerint világkrízisről van szó, naponta kellene építeni 96 ezer új lakást, de a becslések szerint kevesebb mint 18 ezer épül. A németeknél ennek a tetejébe még vissza is esik a volumen. 

Mi a probléma gyökere? – elmondta a Handelsblattnak Michael Voigtlander, a Kölni Gazdaságkutató Intézet ingatlanközgazdásza: a német építőipar semmit sem javult az elmúlt harminc évben – semmivel sem jobb a termelékenysége, mint a magyar rendszerváltás körüli években, amikor elkezdtek odaáramlani a magyar vendégmunkások.  

Van megoldás, és más európai országok már rá is kaptak: a panel

Az égető erejű szükséglettel a háttérben a hatékonyság javítása elkerülhetetlen, és más európai országok hamarabb rátaláltak az útra a németeknél.

A mérföldkő

a tömeg- és  moduláris gyártás az építőiparban – magyarázza a szakértő. A moduláris annyit jelent, hogy előregyártott modulokból, azaz épületegységekből összeállított – jól ismert szavunkkal: "panel".

Nem ugyanarról van szó, mint amit Magyarországon és a régióban már az 1960-as évektől megismerhettünk, házgyári betonpanelekből gombamód szaporodó panelháznegyedek formájában. A technológiák azóta sokat változtak. Az előregyártott egységekből való építkezés már korábban is ismert módszer volt Nyugaton is, és a panelrengetegek hőskorának lecsengése után sem állt le. A lakások, házak építésében azonban a jómód új igényeket szült: a német építtetők jó ideje az egyedi megoldásokat részesítik előnyben, a sablonost nem kedvelik.

Európa legnagyobb gazdasága, az életszínvonal-emelkedés elakadása ellenére is gazdag Németország példája azt mutatja, hogy az „egyedieskedést”, legalábbis eddig elterjedt formájában már ők sem engedhetik meg maguknak, ahogy mások sem. Európában először a dánok találtak rá az új útra.

Dánia már ráállt a panelra, és a nyomában van Franciaország

Dániában már odáig jutottak el, hogy a lakásépítések 40 százaléka tömeggyártás-alapú. Ez azt jelenti, hogy az építkezési munka jelentős része nem a telken zajlik, hanem házgyárakban, ahol nagy építőegységeket, akár egész szobamodulokat állítanak elő tömegtermelésben, majd az építési helyszínre szállítják, ahol a „legóelv” alapján összerakják a házat. (Utalás az előregyártott darabegységekből összeszerelhető játékokra, amelyek sok variációt kínálnak az építés közben.)

Nem feltétlenül a sokak által rondának tartott régi lakótelepek visszatérésére kell gondolnunk. A legóelv azt jelenti, hogy az elemek variálhatók. A dániai Billund különlegessége és büszkesége a Legoland és a Lego csoport székhelye közelében elemekből összevariált Lego Ház

 

 

Hogy mennyire jól hat, és mennyire nem egy kaptafájú, hanem egyedi a végeredmény, az természetesen sok mindentől függ. Fotókat és videókat böngészve gyakran meg se mondanánk, hogy moduláris építésű házat mutatnak. Hogy elterjed-e ez a fajta módszer a németeknél, attól függ, mennyire lehet legyőzni fanyalgásukat, és mennyire írják felül a vágyakat a szükségletek. Szakértők szerint mindenesetre a német építőiparnak óriási szüksége van a vérfrissítésre. 

A lakásépítés csak az egyik vonal

Nem is csak a lakások esetében, hiszen az országban egyéb építkezésekben is hagyományos az egyediségre való törekvés, ami egyébként az építésügyi eljárásokat és a karbantartást is bonyolítja. A németeknél például nem úgy csinálják, mint Franciaországban, ahol az autópályák hídjai is régóta tömegtermelésben készülnek.

Mind ugyanúgy néz ki, de keresztül tudsz hajtani rajtuk

– nyugtat kicsit szarkasztikusan Voigtlander. Hogy mire utalnak a szakértők, amikor a német építőipar gyengélkedéséről és a megújulás szükségességéről beszélnek, jól példázza az alábbi grafikon az építési volumen folyamatos visszaeséséről.

Ami változik, és amire a hölgyek felfigyelhetnek

Az új módszerek alkalmazása a hatékonyság javításán kívül számos dolgot megváltoztathat az építőiparban.

Az előnye például, hogy a munkakörülmények a házgyárakban sokkal jobbak lehetnek, mint az építkezési helyszíneken. A munkavégzés helye mindig ugyanaz, és a munkafolyamatok körülményei ergonomikusan alakíthatók. 

A nők aránya a moduláris építés termelésében 20 százalék, az építési helyszíneken csak két százalék

– tette hozzá az IW szakértője. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.