BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább lesz jövőre Szlovákiában kirándulni és síelni

A Fico-kormány jelentős áfaemelést tervez 2025-től. A magyarok körében népszerűek a szlovákiai kirándulások és a téli síelések is, a jövőben azonban mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni ehhez.

A szlovák költségvetési hiány és az államadósság lefaragása érdekében Robert Fico kormánya jelentős megszorításokat tervez jövőre. Ennek egyik áldozata lenne a turizmus-vendéglátás is, a legfrissebb hírek szerint áfaemelés formájában. Az ágazati szereplők természetesen nem repesnek az örömtől – írta az Új Szó felvidéki hírportál.

Tourism In Slovakia Tatra Mountains
Tourists are seen by the Velicke Pleso lake in Tatra mountains in Slovakia on July 5, 2023. Slovakia, a mountainous country, is a popular tourist destination and is well known for its Tatra National Park. Bicycle tourism is very popular in Slovakia (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Szlovákia, szlovák áfa
Szlovákia népszerű úti cél a magyarok körében is, jövőre azonban drágulni fog a kiruccanás / Fotó: AFP

A lap emlékeztetett, hogy pénzügyminisztérium által kidolgozott megszorítócsomag eredetileg még úgy kalkulált, hogy miközben az  éttermekben felszolgált ételek áfakulcsát az eddigi 10 százalékról 23 százalékra emelik 2025-től, addig a szálláshely-szolgáltatások esetében ugyanezt 10 százalékról 5 százalékra csökkentik. A múlt heti kormányülésen azonban változott a terv, és már azzal számolnak, hogy az éttermek örülhetnek az alacsonyabb áfakulcsnak, miközben a szállodák és egyéb szálláshely-szolgáltatók esetében 23 százalékosra duzzad az áfa.

Ez nem meglepő módon nagy felháborodást keltett az ágazat szereplőinek körében. Elégedetlenségük érthető, hiszen a szálláshelyekre kivetett 23 százalékos áfakulcs a 25 százalékos Dánia mögött az Európai Unióban a második legmagasabb lenne. Ráadásul nemcsak az okoz problémát a szlovákoknak, hogy húsz EU-tagállamban is 10 százalék alatti az áfa, hanem az is, hogy minden szomszédjuk jócskán megelőzi őket:

  • Ausztriában 10 százalék,
  • Csehországban 12 százalék,
  • Lengyelországban 8 százalék,
  • Magyarországon pedig 5 százalék a szállásadók áfája.

Aggódnak a szlovák szállásadók

Az adóemelés értelemszerűen áremelkedéssel fog járni északi szomszédunknál, így az érintett cégek attól tartanak, hogy versenyhátrányba kerülnek a környező országok szállásadóihoz képest. Ráadásul a szlovákiai szállodák forgalmának nagyjából 60 százalékát kitevő belföldi turistákat a magasabb hazai árak a külföldi nyaralás irányába terelhetik.

A szlovák áfaemelés a magyarok számára is fájó pont lehet, ugyanis a bevásárlóturizmus mellett a szabadidős turizmus is jókora méreteket ölt Szlovákia irányába. Pozsony közkedvelt úti cél, a hegyek pedig nyáron kirándulás céljából, télen pedig a síelés miatt népszerűek honfitársaink körében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.