BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiürültek a floridai benzinkutak, órák múlva lecsap a hurrikán

Tömegek hagyják el otthonukat – amíg tudják.

Megfigyelők szerint 1992-óta ez lehet a legnagyobb vihar, a benzinkutak 17 százaléka kiürült, a pánikszerű vásárlási hullám miatt. Összesen több mint 1 millió ember evakuálását rendelték el. 

Helene hurrikán
Egymillió embert telepítettek ki / Fotó: Ricardo ARDUENGO / AFP


Patrick De Haan, a GasBuddy.com elemzője szerint ez még csak a kezdet, a benzinhiány egyre égetőbb lesz, ahogy közeledik a Milton hurrikán. A helyzetet nehezíti, hogy ugyan Florida az Egyesült Államok harmadik legnagyobb benzinfogyasztója, az államban nincsenek finomítók. A kormányzat energetikai tájékoztató központja szerint egy év alatt 17 millió tonna kőolajhoz és földgázhoz kapcsolódó termék halad át a Tampa-öbölben, de legtöbb floridai kikötő már tegnap is zárva volt. Emellett viharos szélben az üzemanyagszállító teherautók sem tudnak biztonságosan közlekedni, tehát szerdára gyakorlatilag minden ellátás megszűnik. 

Az 1992-es Andrew hurrikán óta a Milton lehet a legnagyobb zavaró tényező Florida benzinellátásában

– mondta Tom Kloza, az Olajár Információs Szolgálat energiaelemzési részlegének vezetője. „nehéz lenne olyan területet mondani, ahol ilyen könnyen gondok lehetnek, nem hiszem, hogy vasárnap, vagy hétfő előtt bármilyen teherautó, vagy éppen hajó érkezne Floridába – hangsúlyozta.

Biden üzent

Megszólalt az elnök is, Joe Biden X-re feltöltött videója szerint a hatóságok felkészültek, de mindenki figyelje a helyi hatóságok utasításait.

Maradni halálos veszély

Több mint egymillió ember kitelepítéséról döntöttek, a hurrikán középpontja a meteorológusok előrejelzése szerint Tampa körül éri el a szárazföldet, de több száz kilométer széles sávban okozhat súlyos károkat. 

A kötelező kitelepítés a tengerparti területeket érinti, ahol akár 4 métert meghaladó tengeri áradásra számítanak. 

Floridai illetékesek arra hívták fel a figyelmet, hogy a tengerparton tartózkodni a vihar partot érése idejében halálos veszélyt jelent.

Florida történek legnagyobb kitelepítési művelete miatt a tengerpartról a szárazföld belseje felé, valamint az észak és nyugat felé vezető autópályákon hosszú közlekedési dugók alakultak ki.

A Milton hurrikán kedden a Mexikói-öböl felett tartózkodott 4-es erősségű viharként, óránként 220 kilométer sebességű széllökésekkel. A számítások szerint a vihar a következő 24 órában veszíthet erejéből, de így is az elmúlt évszázad egyik legsúlyosabb hurrikánja lehet, ami nyugat felől éri el Floridát, 300 milliméter csapadék várható, ami áradásokat okoz majd. 

Ron DeSantis kormányzó elmondta, hogy áramfejlesztőkkel, szivattyúkkal és homozsákokkal, valamint mobil légkondicionáló berendezésekkel készülnek, és menedékhelyeket is kialakítottak.

Florida különböző repülőterein már több száz repülőjáratot töröltek, és ezek száma szerdán tovább növekedhet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.