BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Death toll rise to 13 following Israel's attack around the Rafic Hariri Hospital in Beirut
BEIRUT, LEBANON - OCTOBER 22: Search and rescue operations continue in the area after an Israeli airstrike during the night around the Rafic Hariri State Hospital in Beirut, Lebanon on October 22, 2024. The death toll has risen to 13, with 57 people injured. Murat Sengul / Anadolu (Photo by Murat Sengul / ANADOLU / Anadolu via AFP) közel-kelet

A közel-keleti válságtól retteg a globális üzleti szektor

A befektetői felmérés alapján az amerikai elnökválasztás eredménye is óriási jelentőségű lesz. Az üzleti szektor azonban egyetért abban, hogy a Közel-Keletet sújtó háborúk hordozzák magukkal a legnagyobb kockázatokat.

A közel-keleti válság eszkalációját tartja a világgazdasági kilátásokat terhelő legnagyobb kockázatnak a globális üzleti szektor az egyik legtekintélyesebb pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics csütörtökön Londonban ismertetett friss globális befektetői felmérése szerint.

Death toll rise to 13 following Israel's attack around the Rafic Hariri Hospital in Beirut
BEIRUT, LEBANON - OCTOBER 22: Search and rescue operations continue in the area after an Israeli airstrike during the night around the Rafic Hariri State Hospital in Beirut, Lebanon on October 22, 2024. The death toll has risen to 13, with 57 people injured. Murat Sengul / Anadolu (Photo by Murat Sengul / ANADOLU / Anadolu via AFP) közel-kelet
Közel-keleti válságtól retteg a globális üzleti szektor / Fotó: Murat Sengul / ANADOLU / AFP

A ház világszerte 166 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együtt hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

A vizsgálat szerint a globális üzleti szektor vállalatainak 59 százaléka – a felmérés résztvevőinek legnagyobb egyedi csoportja – a geopolitikai feszültségeket tekinti a következő két év legjelentősebb világgazdasági kockázatának.

Az Oxford Economics kiemeli, hogy az így vélekedő üzleti vállalkozások aránya 14 százalékponttal emelkedett a három hónappal ezelőtt elvégzett hasonló globális vizsgálathoz képest.

A csütörtökön bemutatott új felmérés szerint az átlagon belül szintén 60 százalék körüli azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek nagyon komoly világgazdasági kockázatnak tartják a közel-keleti válság fejleményeit. A fő geopolitikai kockázati tényezők közül ezt jelölték meg a legnagyobb arányban a megkérdezett vállalatok.

A Közel-Keleten túl is vannak kockázatok

Csökkent, de még mindig 40 százalék azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a NATO és Oroszország viszonyát is a jelentős világgazdasági kockázatok közé sorolták.

Az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump újbóli megválasztását a felmérésbe bevont vállalatok 20 százaléka – a második legnagyobb egyedi csoport – említette a legjelentősebbnek tartott globális gazdasági kockázati tényezők között.

A demokrata párti jelölt, Kamala Harris jelenlegi alelnök győzelmét az Oxford Economics új vizsgálata szerint ugyanakkor a globális vállalati szektor cégeinek alig 2 százaléka sorolja a legkomolyabb világgazdasági kockázatok közé.

Az elemzőműhely felméréséből kiderül az is, hogy középtávon, vagyis a következő öt évre szintén a geopolitikai feszültségeket tartja a legnagyobb világgazdasági kockázatnak a globális üzleti szektor: a vizsgálatba bevont cégek 72 százaléka tekinti ebben az időtávlatban is a világgazdaságot terhelő elsődleges kockázati tényezők egyikének a geopolitikai léptékű ellentéteket.

Az üzleti hangulat ugyanakkor ellenállóképesnek bizonyult a közel-keleti válsággal kapcsolatos növekvő aggályokkal szemben. 

Az Oxford Economics friss felmérésébe bevont cégek és befektetési intézmények 40 százaléka számolt be arról, hogy valamelyest derűlátóbban ítéli meg a világgazdaság növekedési kilátásait, mint az előző felmérés idején. A válaszadók 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a korábbi vizsgálathoz képest valamivel gyengébbnek látja a következő két év globális növekedési pályáját.

A felmérésbe bevont vállalatok 2024-re szóló globális növekedési prognózisainak középértéke jelenleg 2,3 százalék, ugyanannyi, mint az előző vizsgálat idején.

A várakozások megoszlását mutató grafikonos kimutatás alapján a válaszadók legnagyobb csoportja – hozzávetőleg 50 százalékuk – 2-3 százalék közötti világgazdasági növekedésre számít az idén.

A globális üzleti szektor cégei egynyolcadosra taksálják annak az esélyét, hogy a világgazdaság jövőre recesszióba kerül, és átlagosan mindössze 1/60-os kockázatot látnak egy olyan mélységű globális recesszióra, amilyen a 2008–2009-es globális pénzügyi válság idején kialakult – áll az Oxford Economics csütörtökön bemutatott felmérésében.

Más nagy elemzőházak is viszonylagos derűlátással ítélik meg a rövid távú globális növekedési kilátásokat.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban bemutatott minapi negyedéves világgazdasági prognózisa szerint 2024 egészében a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékos növekedésére lehet számítani.

A Fitch előző, júniusban kiadott előrejelzésében 2,6, még eggyel korábbi, márciusban ismertetett negyedéves prognózisában 2,4 százalékos átlagos világgazdasági reálnövekedés szerepelt az idei évre, vagyis a ház fél év alatt jelentősen, 0,3 százalékponttal emelte 2024-e szóló globális növekedési várakozását.

Izrael és Irán gazdasága is beleroppanna egy átfogó közel-keleti háborúba

Izrael gazdaságát a konfliktus, Iránét a szankciók sújtják. Egy átfogó közel-keleti háború tovább súlyosbítaná a helyzetet.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.